Читај ми!

Kobane, islamisti zauzeli kurdski štab

Ulične borbe u gradu na granici Sirije i Turske. Islamisti zauzeli štab kurdskih snaga i kontrolišu bezmalo polovinu grada. Koalicija predvođena američkom vojskom pojačala je vazdušne napade.

Pripadnici Islamske države uspeli su da zauzmu gotovo pola grada Kobane, uključujući i štab kurdskih snaga, prenose lokalni kurdski izvori.

Američka centralna komanda saopštila je juče da je u udarima na okolinu Kobanea oštećen kamp za obuku boraca Islamske države, uništena zgrada i dva vozila, kao i da su likvidirane dve jedinice Islamske države.

Uprkos vazdušnim udarima, džihadisti su uspeli da zauzmu policijsku stanicu u istočnom delu Kobanea, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Ona navodi je ubijeno 11 džihadista, a da su kurdske snage zarobile četvoricu pripadnika Islamske države.

Na tu stanicu su kasnije pale bombe međunarodnih snaga, navodi AFP i prenosi da i dalje traju žestoki okršaji u blizini stanice.

Opservatorija navodi da je od srede više od 20 vazdušnih napada izvedeno i upozorava da je najmanje 200.000 stanovnika Kobanea pobeglo preko granice na tursku teritoriju.

Od zaoštravanja sukoba u tom gradu poginulo je više od 500 ljudi, podaci su Opservatorije čije sedište je u Londonu.

Bitku za taj grad mnogi vide kao glavnu probu za zemlje koje učestvuju u vojnoj kampanji koja je preselila sirijski građanski rat na sama "vrata" Turske.

Raste pritisak na Ankaru

U tom pogledu je borba za Kobane pojačala pritisak na Ankaru da preuzme snažniju akciju sa saveznicima sa kojima su odnosi već počeli da se zatežu zbog viđenja dve strane oko dugoročne strategije Vašingtona u Siriji.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je da je Turska protiv Islamske države na isti način kao što je protiv predsednika Sirije Bašara el Asada.

"Asad i Islamska država su odgovorni za sve ove događaje i tragedije", rekao je turski premijer novinarima u Ankari.

"Niko ne može da dokaže da Turska podržava Islamsku državu", zaključio je Davutoglu.

Turski zvaničnici ranije su saopštili da, iako ne žele da Kobane padne u ruke džihadista, ne žele ni da preuzimaju veću ulogu sve dok koalicija ne izađe sa širom strategijom koja bi obuhvatala i napade na sirijskog predsednika Bašara el Asada, koji, kako veruju, može da ima najveće koristi od poraza Islamske države.

Međutim, Bela kuća je poručila Ankari da napadi "na Asadov režim nisu u fokusu međunarodne koalicije i SAD".

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je juče da se učešće Turske odnosi na omogućavanje da se koristi njena vojna baza u Inčirliku, u blizini granice sa Sirijom, i dogovor za obuku i opremanje umerenih sirijskih snaga.

Ankara je zatražila stvaranje tampon zone unutar sirijske teritorije kako bi se obezbedila granica, ali su Pentagon i Bela kuća saopštili da SAD ne razmišlja o toj opciji jer je "skupa i kompleksna za izvođenje".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво