Читај ми!

Kobane, žestoki okršaji ne prestaju

Ekstremisti Islamske države zauzeli su više od trećine Kobanea, grada na granici Sirije i Turske. Vašington poručuje da vazdušni napadi više nisu dovoljni, a Ankara da nije realno da Turska sama pokrene kopnenu intervenciju protiv džihadista.

Vazdušni udari nisu zaustavili napredovanje ekstremnih islamista. U Kobaneu, mahom nastanjenom Kurdima, vode se žestoke borbe. Ujedinjene nacije navode da je u gradu ostalo tek nekoliko stotina stanovnika, a oni koji ga brane upozoravaju da će doći do masakra ako ofanziva džihadista uspe.

Portparol Pentagona ističe da SAD i njegovi saveznici "čine sve što mogu iz vazduha", ali da postoje ograničenja u onome što ta kampanja može da postigne, a sličan stav izneo je i britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond, javlja Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

Lider Kurda u Kobaneu kaže za agenciju Rojters da su džihadisti Islamske države ušli u delove grada i da žestoki okršaji ne prestaju.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštava da su džihadisti napredovali za oko 100 metara prema centru grada u sredu uveče.

Zauzimanje Kobanea pružilo bi džihadistima potpunu kontrolu nad dugačkim potezom sirijsko-turske granice, ističe Bi-Bi-Si.

Američka vojska saopštava da je u sredu, zajedno sa snagama koalicije, izvela 14 vazdušnih udara na položaje džihadista oko Kobanea.

Američki i jordanski avioni su džihadistima uništili barake, oklopna vozila i komandu za logistiku.

Oko 400 ljudi je izgubilo život tokom tri nedelje borbi oko tog važnog pograničnog sirijskog grada, a više od 160.000 građana Sirije, uglavnom Kurda, pobeglo je preko granice u Tursku.

Iako se na kilometar od Turske "događa pakao", Ankara i dalje okleva da preuzme konkretne vojne akcije protiv džihadista Islamske države.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu kaže da nije realno očekivanje da Turska sama izvede prekograničnu operaciju da bi pomogla da sirijski grad Kobane ne padne u ruke ekstremističke Islamske države.

"Nije realno očekivati da Turska sama izvede kopnenu operaciju. Mi razgovaramo. Kada bude doneta zajednička odluka, Turska se neće povući. Ona će ispuniti svoju ulogu", poručuje Čavušoglu.

Turska je zatvorila granicu, pa kurdski borci iz Turske ne mogu da odu da se bore protiv džihadista, zbog čega Kurdi protestuju širom Turske.

Neredi na protestima Kurda u Turskoj 

Demonstranti na jugoistoku Turske su se sinoć, treću noć zaredom, ponovo sukobili sa policijom, dok je broj žrtava u tim protestima, pokrenutih zbog nespremnosti vlasti u Ankari da preduzme vojnu akciju protiv džihadista u Siriji, dosad porastao na 22, saopštavaju turski zvaničnici.

Sukobi su se dogodili u nekim delovima Istanbula, gde su demonstranti bacali kamenice na policajce, koji su na to odgovorili ispalivši suzavac, a sukoba je bilo i u Ankari i gradu Mersin, na jugu zemlje.

Turske vlasti su uvele policijski sat u šest provincija, prenosi agencija AFP.

Turska je pritvorila na desetine Kurda koji su prešli granicu iz Kobanea, pod sumnjom da su povezani sa zabranjenom kurdistanskom Radničkom partijom.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je posle sastanka sa američkim ministrom odbrane da neće biti lake pobede nad Islamskom državom, ali da je međunarodna koalicija rešena da se suprotstavi džihadistima.

Ranije je bilo pomena da se u borbu protiv džihadista uključe i kopnene snage. Međutim, takvih snaga trenutno nema na sirijskom tlu, navodi francuska agencija.

Kobane je postao simbol otpora ekstremistima Islamske države, koja je proglasila kalifat na područjima Iraka i Sirije u kojima ima kontrolu.

U Kobaneu ima oko 1.000 civila koji odbijaju da odu. Jedan od njih rekao je: "Gde da odem? Bolje je da umrem ovde nego da umrem na putu".

Francuska je podržala predlog Turske da se formira tampon zona duž tursko-sirijske granice.

Portparol Bele kuće Dož Irnest kaže da "to nije nešto što se sada razmatra", prenela je agencija AFP.

SAD je zajedno sa arapskim i evropskim saveznicima izveo blizu 2.000 vazdušnih udara protiv džihadista u Iraku i Siriji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи