Читај ми!

Preminuo prvi pacijent zaražen ebolom u SAD

Državljanin Liberije Tomas Erik Dankan, prvi pacijent kome je u SAD ustanovljena dijagnoza ebole, preminuo je danas u Prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu. Obama: Nove mere na aerodromima zbog ebole.

Tomas Erik Dankan je doputovao u Dalas 20. septembra u posetu rođacima a razboleo se nekoliko dana kasnije, podseća Tanjug.

Lekari su identifikovali deset osoba, uključujući sedam zdravstvenih radnika, koji su imali direktan kontakt sa inficiranim Dankanom, a utvrđeno je da je još 38 osoba moglo biti u kontaktu sa njim.

Svi koji su potencijalno bili u kontaktu sa Dankanom biće pod 21-dnevnim lekarskim nadzorom.

Prema izjavi Vendela Votsona iz dalaske bolnice, Dankanovo stanje posle dijagnostikovanja infekcije smrtonosnim virusom pogoršalo se u subotu od ozbiljnog do kritičnog, preneo je Asošijeted pres.

Do sada je od tog oblika hemoragične groznice, koji se pojavio na zapadu Afrike, preminulo više od 3.400 osoba, podseća američka agencija.

Američki državni sekretar Džon Keri, prenosi AP, uputio je ubrzo pošto se pojavila vest o Dankanovoj smrti, hitan apel državama da se odgovori na epidemiju ebole, ističući da je potrebno više novca, opreme i personala.

Prema njegovim rečima, napredak u borbi protiv virusa je postignut, ali suviše spor. "Ebola je hitna globalna kriza, koja zahteva hitan globalni odgovor", rekao je Keri posle razgovora sa britanskim kolegom Filipom Hamondom.

Nove mere na aerodromima

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da nove mere pregleda na najvažnim međunarodnim aerodromima u SAD treba da budu još jedan nivo zaštite od ebole, prenosi Beta.

Obama je rekao da nove mere podrazumevaju dodatna pitanja za putnike koji stižu iz zemalja najteže pogođenih epidemijom ebole - Liberije, Sijera Leonea i Gvineje.

Američki predsednik je rekao da će ta procedura omogućiti zvaničnicima SAD da izoluju, procene i posmatraju putnike i sakupe bilo koju informaciju o njihovim kontaktima.

Obama je rekao da slučaj ebole u SAD, odnosno pacijent koji je danas preminuo u Dalasu, pokazuje da nema "mnogo mesta za grešku", ali da šansa za pojavu epidemiju ebole u SAD "ostaju izuzetno male

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи