Читај ми!

Protest Kurda u Turskoj, poginula jedna osoba

Najmanje jedna osoba poginula je na jugoistoku Turske kada se policija sukobila s nekoliko stotina, uglavnom kurdskih demonstranata.

Demonstranti su izašli na ulice u Turskoj protestući zbog napredovanja džihadista Islamske države i zauzimanja delova kurdskog strateškog grada u Siriji, a na granici s Turskom - Kobanea, prenosi Tanjug.

Izveštaji o pogibiji 25-godišnjeg demonstranta su oprečni. List Hurijet je preneo da je poginuo od metka nakon što se našao u unakrsnoj vatri.

Televizija NTV je međutim javila da je pogođen u glavu kada je policija ispaljivala suzavac na demonstrante da ih rastera, preneo je AFP.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je pripadnik povređen, prenela je agencija AP.

Turska policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima: Dijarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju.

Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu, gradu na granici s Turskom.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво