Читај ми!

Brisel, Kurdi u zgradi Evropskog parlamenta

Desetine kurdskih demonstranata upale u zgradu Evropskog parlamenta u Briselu, zahtevajući brzu vojnu akciju protiv Islamske države (IS) kako bi se sirijski grad Kobane, koji je pretežno naseljen Kurdima, spasao od uništenja.

Oko 50 demonstranata probilo je obezbeđenje zgrade EP i zauzelo multimedijalnu scenu "Voks boks", noseći zastave među kojima su neke sa slikom Abdulaha Odžalana, lidera Kurdistanske radničke partije (PKK), koji se nalazi u zatvoru, javlja Raša tudej, prenosi Tanjug.

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji sa SAD na čelu koja se bori protiv ID.

U međuvremenu, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc sastao se sa predstavnicima Kurda kako bi saslušao njihove pritužbe i zahteve uz insistiranje da mirno okončaju svoje proteste, navodi se u saopštenju.

"Iako sam istakao da to nije način na koji treba izraziti zahteve, rekao sam im da potpunosti delim njihovu zabrinutost za situaciju u kojoj se nalazi civilno stanovništvo u Siriji i Iraku, pogotovu kad je reč o situaciji u pograničnom gradu Kobane u Siriji", rekao je Šulc posle sastanka.

Šulc je, kako je rekao, predstavnicima demonstranata ponovio da EP podržava međunarodnu koaliciju koja se bori protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

"S tim u vezi, razgovaraću sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i visokom predstavnicom Ketrin Ešton", zaključio je Šulc.

Do incidenta u Briselu došlo je nakon što su Kurdi tokom noći u znak protesta provalili i u zgradu holandskog parlamenta u Hagu, a kurdski demonstranti su sinoć i u više gradova Austrije demonstrirali protiv IS.

Grupa Kurda privremeno je zaposela i prostorije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) pokrajine Tirol u Insbruku.

Oko 40 Kurda su upali na stepenište zgrade. Kurdi su, kako su naglasili, želeli ovom akcijom da ukažu na stanje u mestu Kobane koje opsedaju džihadisti IS, prenela je agencija APA.

U razgovoru sa članovima SPO odlučeno je da se izda saopštenje u kojem je pozvan šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc da odmah pozove turskog ambasadora i jasno formuliše protest Austrije protiv dešavanja u regionu.

Takođe, prisutna poslanica SPO Gizela Vurm najavila je da će situaciju u Kobane staviti na dnevni red iduće sednice spoljnopolitičkog odbora austrijskog parlamenta.

Oko 300 Kurda demonstriralo je kasno sinoć ispred austrijskog parlamenta u Beču.

Kobane, grad koji se nalazi na granici Sirije sa Turskom, već dve nedelje je mesto okršaja ID i kurdskih snaga, a sada je očigledno pao u ruke terorističke organizacije koja je postavila svoju zastavu iznad ovog grada.

Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво