Читај ми!

Donjeck na udaru, poginuo radnik Crvenog krsta

Centar Donjecka pod artiljerijskom paljbom. Pogođena zgrada Crvenog krsta, poginuo švajcarski državljanin, tvrde proruski aktivisti. Krivci za masovna ubistva na istoku Ukrajine su ukrajinska nacionalna garda i Desni sektor, navodi ruski Istražni komitet.

Postoje neoborivi dokazi da su Nacionalna garda i ukrajinski ultranacionalistički Desni sektor odgovorni za ubistva ljudi čija su tela pronađena u masovnim grobnicama u blizini istočnog ukrajinskog grada Donjecka, saopštio je ruski Istražni komitet, prenosi Tanjug.

"Za one koji gaje neke sumnje ko je odgovoran za ubistva. Istražni komitet ima neoborive dokaze – izjave svedoka i odgovarajuća ispitivanja – koji direktno ukazuju da su zločin počinili borci Nacionalne garde i Desnog sektora", rekao je šef Istražnog komiteta Vladimir Markin.

Markin je rekao da su masovne grobnice, pronađene u septembru u Donjecku na istoku Ukrajine, "još jedno jasno svedočenje o zločinima koje vrše Ukrajinci" i dodao da su "sve žrtve mučene pre nego što su ubijene".

"Ubistva su detaljno opisana u svedočenju vojnika iz bataljona 'Dnjepar' Sergeja Litvinova, zadržanog u ruskoj bolnici kao civila, pošto je pobegao iz Ukrajine", rekao je Markin.

Kako je rekao, Litvinov se sada nalazi u pritvoru i treba da bude prebačen u Moskvu na dalje ispitivanje.

Litvinov je "lično ubijao civile koji nisu bili umešani u vojni sukob, uključujući žene i decu, stanovnike sela Melovoje, Široki, Makarovo i Kamušnoje, na osnovu anonimnih prijava", ispričao je Markin na osnovu svedočenja vojnika.

"Što je još interesantnije, on je dobijao novac za ta ubistva od svog rukovodstva koje sponzoriše Igor Kolomoski", dodao je Markin, navodeći ime guvernera Dnjepropetrovska kojeg je postavio Kijev.

Markin je rekao i da su poznata imena mnogih komandanata vojnih jedinica i pripadnika Desnog sektora i Nacionalne garde, koji su izvršavali kriminalna naređenja vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine.

Istakao je i da će svi oni ranije ili kasnije morati da odgovore "ne samo pred zakonom, već i pred svojom savešću", prenela je Raša tudej.

Saopšteno je i da je otvorena istraga protiv ukrajinskog ministra odbrane Valerija Geleteja, osumnjičenog za genocid nad proruskim stanovništvom na istoku Ukrajine.

"Istraga je otvorena protiv ukrajinskog ministra odbrane Valerija Geleteja osumnjičenog za organizovanje ubistava, primenu zabranjenih metoda ratovanja i za genocid", saopštio je Komitet.

Istraga se odnosi i na načelnika Generalštaba ukrajinske vojske Viktora Muženka, komandanta 25. Brigade ukrajinske vojske Olega Mikasa, kao i na druge visoke ukrajinske vojne zvaničnike.

U današnjem saopštenju, portparol Istražnog komiteta naglasio je da su sve informacije i dokazi o zločinima dobijeni od direktnih svedoka, na prvom mestu od izbeglica koji su napustili region bežeći od sukoba.

U blizini sela Nižnjaja Krinka u istočnoj Ukrajini pronađena je prekjuče još jedna masovna grobnica, samo nekoliko dana pošto je misija OEBS-a potvrdila postojanje tri masovne grobnice u oblastima koje je su nedavno napustile snage Kijeva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара