Читај ми!

Džihadisti odrubili glave zarobljenim Kurdima

Ekstremisti Islamske države odsekli su glave kurdskim borcima, bilo ih je devet uključujući i tri žene, koji su zarobljeni u sukobima nedaleko od sirijsko-turske granice. Erdogan: Borićemo se protiv Islamske države.

Na fotografijama postavljenim na društvenim mrežama vide se glave žena položene na blok cementa u gradu Džarablusu, u severnoj Siriji, koji drže ekstremisti, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi Beta.

Agencija AP navodi da verodostojnost fotografija nije mogla nezavisno da bude potvrđena, ali da one odgovaraju izveštavanju agencije o tom događaju.

Opservatorija je navela da je devetoro Kurda zarobljeno tokom borbi oko severnog sirijskog grada Kobanija, takođe poznatog kao Ajn el Arab, oko koga se vode žestoki okršaji od sredine septembra, kada je Islamska država počela napad sa ciljem da osvoji tu oblast.

Kako je saopšteno, ekstremisti iz Islamske države su na tri kilometra od kurdskog grada Ajn el Araba, a tokom noćašnjih borbi poginulo je desetine ekstremista i kurdskih boraca.

"Iako su slabiji, i brojčano i vojno, kurdski borci odbijaju da se povuku i žestoko brane grad od džihadista", rekao je agenciji AFP direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

"Za njih je to pitanje života ili smrti", dodao je direktor Opservatorije.

Stotine kurdskih boraca suočeno je s hiljadama džihadista koji pored tenkova imaju i tešku artiljeriju i višecevne lansere raketa od 220 milimetara.

"Kurdi su naoružani 'kalašnjikovima', sovjetskim mitraljezima DŠK i raketnim bacačima RPG", dodaje Abdel Rahman.

Ako zauzmu Ajn el Arab, pod kontrolom džihadista će onda biti dug pojas na severu Sirije duž granice sa Turskom.

Erdogan: Turska će se boriti protiv Islamske Države

Zbog napada džihadista, najmanje 160.000 ljudi je od polovine septembra izbeglo u Tursku.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da će se ta zamlja boriti protiv Islamske države i drugih "terorističkih" grupa u regionu, ali će se držati svog cilja - da vidi sirijskog predsednika Bašara el Asada svrgnutog s vlasti.

"Efikasno ćemo se boriti i protiv Islamske države i svih drugih terorističkih organizacija u regionu. To će uvek biti naš prioritet", rekao je Erdogan obraćajući se poslanicima u parlamentu, preneo je Rojters.

"Naš prioritetni cilj će i dalje biti uklanjanje sirijskog režima, pomoć u zaštiti teritorijalnog integriteta Sirije i podsticanje ustavnog, parlamentarnog sistema koji obuhvata sve njene građane", rekao je Erdogan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво