Читај ми!

Islamska država "na sat" od Bagdada

Borci Islamske države su sve bliži iračkoj prestonici. Istovremeno, nema naznaka da bi iračka vojska mogla uspešno da zada udarac toj terorističkoj grupi.

Vazdušni udari na položaje Islamske države, koje sprovodi koalicija predvođena Vašingtonom, ne uspevaju da u većoj meri odvrate Islamsku državu u Iraku, gde su snage terorista na "oko sat vožnje" od Bagdada, piše britanski Indipendent.

Iračke kopnene snage su, uz podršku iz vazduha, žestoko udarile na Islamsku državu u ključnom strateškom gradu Amarija el Faludža, četrdesetak kilometara zapadno od iračke prestonice.

Sukobi oko Bagdada su posebno gorki jer su tamo često mešana sunitsko-šiitska područja, gde obe strane strahuju od masakra, ocenjuje britanski list.

Iračke snage napreduju ka istoku, gde su uspele da preuzmu 16 sela istočno od Bagdada, u procinciji Dijala.

To je potvrdio irački ministar odbrane i dodao da se iračke trupe nadaju da do kraja nedelje preuzmu i ostala sela u provinciji, preneo je Juronjuz.

U saopštenju ministra navodi se da je više od 100 boraca Islamske države ubijeno tokom operacije.

Tri i po meseca otkako je iračku vojsku Islamska država spektakultarno porazila na severu zemlje, još uvek mogu da se vide "pregažene" baze, bez municije, hrane i vode, navodi Indipendent.

Očekivalo se da izbor novog premijera Hajdera el Abadija unese pomirljiviji ton u vladi.

Uprkos vojnoj krizi, vlada još uvek nije u stanju da izabere dva ključne osobe u sistemu bezbednosti – ministra odbrane i ministra policije.

Islamisti oslobodili sedamdesetoro dece

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saoštila je da su džihadisti Islamske države oslobodili više od sedamdesetoro kurdske dece školskog uzrasta koja su kidnapovana u maju na severu Sirije.

Ta organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji navela je da su roditelji dece potvrdili da su oslobođena deca starosti između 13 i 15 godina i da je oslobođenja grupa od 70 od ukupno 153 školske dece, većinom dečaka koje su oteli džihadisti Islamske države 29. maja u severnoj sirijskoj provinciji Alepu, prenela je agencija AFP.

Deca su oteta u području Minbedž, na putu ka njihovom rodnom gradu Ain el Arab posle školskih ispita u gradu Alepu - istom području koje je poslednjih nekoliko dana bilo meta vazdušnih udara međunarodne koalicije pod komandom SAD.

Još oko tridesetoro dece nije oslobođeno, a džihadisti su naveli da ona imaju rođake u glavnim kurdskim partijama koje su suprotnog političkog stava od te džihadističke grupe.

Mesto Ain el Arab na granici između Sirije i Turske, pretežno je bilo naseljeno Kurdima koji su uglavnom izbegli i gde se sada vode glavni sukobi između kurdskih boraca i pripadnika IS.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи