Bitka u Ukrajini može biti dobijena mirom

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da konflikt u Ukrajini može biti rešen samo mirnim putem. U Ukrajini "neće biti zone zamrznutog konflikta" niti federalizacije, već će država biti unitarna, istakao je Porošenko.

Predsednik Ukrajine je istakao da "ova bitka može biti dobijena samo mirom", za šta ima podršku stanovništva, prenosi Tanjug.

Porošenko je u intervjuu za TV 1+1 obećao da će učiniti sve "kako se konflikt ne bi produbljivao", prenele su ukrajinske agencije.

Prema njegovim rečima, Donjecki basen neće biti drugo Pridnjestrovlje, Abhazija, Južna Osetija ili Nagorno-Karabah.

Porošenko je podsetio da ti i drugi "zamrznuti konflikti" postoje decenijama.

"Zato što nije odmah uspostavljen dijalog koji bi omogućio brzo i operativno predlaganje izlaza iz te situacije. Svako je mislio da treba ratovati do pobede. To je, faktički, dovelo do pojave surogat-formacija, koje su podelile zemlju", rekao je Porošenko, dodajući da je konflikt u Donbasu "živa rana", koju "treba zaceliti" i ne produbljivati konflikt, preneo je Ukrinform.

Prema izveštaju UN, ukrajinski predsednik je rekao da ukrajinska vlast neće sprovoditi nikakvu federalizaciju, već da se sada radi samo o delegiranju ovlašćenja lokalnim vlastima sa specijalnim statusom na tri godine.

"Uveravam vas da ni pitanje suvereniteta, ni teritorijalne celovitosti, ni nezavisnosti Ukrajine nije na dnevnom redu. Ukrajina jeste i biće jedinstvena država", rekao je Porošenko.

Pritom je dodao da je Kijev uspeo da postavi pouzdanu i utvrđenu "liniju odbrane" i da je u stanju da osigura bezbednost gradova i sela.

Kako je rekao, Kijem ima "dovoljno tehnike i snage" da zaštiti Marijupolj, ali da to ne znači da namerava da narušava režim prekida vatre.

Porošenko je rekao da će sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU u punoj meri stupiti na snagu 1. novembra ove godine.

Prema njegovim rečima, odlaganje implementacije ekonomskog dela povoljna je za Ukrajinu, koja je "dobila pravo da zaštiti svoje tržište" i pristup evropskom tržištu, uz očuvanje ruskog tržišta.

Ukrajinska skupština i Evropski parlament 16. septembra su ratifikovali sporazum. Rusija, Ukrajina i EU dogovorili su se da će formiranje zone slobodne trgovine biti odloženo do 1. januara 2016. godine.

Dok se taj dogovor bude poštovao, Rusija je obećala da neće uvoditi mere za zaštitu njene privrede, uključujući carine na robu iz Ukrajine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се