Читај ми!

Britanski parlament odlučio: "Tornada" napadaju

Britanski parlament odobrio je pridruživanje britanskih snaga u vazdušnim udarima međunarodne koalicije na čelu sa SAD na Islamsku državu, koja drži pod kontrolom velike delove Iraka i Sirije.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da je učešće u vazdušnoj kampanji ključno za nacionalnu bezbednost i poručio da se hitno treba suočiti s teroristima.

Kameron je pred poslanicima rekao da su ekstremisti Islamske države brutalno ubijali ljude odsecanjem glava, razapinjanjem i vađenjem očiju za ciljeve iz "mračnih vremena".

Za učešće Velike Britanije u kampanji protiv Islamske drzave u Iraku glasala su 524 polanika, dok su 43 bila protiv.

Velika Britanija bi trebalo da angažuje avione "tornado" koji se nalaze na Kipru, odakle i mogu da izvode napade u severnom Iraku.

Prethodno su danas Belgija i Danska odlučile da učestvuju u vazdušnim napadima na položaje Islamske države u Iraku.

Britanski poslanici su razmatrali samo učešće u napadima na Islamsku državu u Iraku, a ne i u Siriji, mada mnogi u Londonu traže od vlade da prizna da je to sledeći korak.

Kameron je opravdao legalnost učesća u napadima u Iraku time što je rukovodstvo Iraka zatražilo pomoć, a kritičari navode da bi napadi u Siriji bili ilegalni zato što predsednik Bašar el Asad nije tražio pomoć iz inostranstva.

Britanski premijer je rekao da nereagovanje protiv vojske Islamske države, koja brutalno ubija, nije opcija.

"To su psihopatološki teroristi koji pokušavaju da nas ubiju i moramo shvatiti da su oni - voleli mi to ili ne, nama već objavili rat", rekao je Kameron i dodao da se ne treba nadati da će to proći samo od sebe.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи