Читај ми!

Puškov: Rusija je želela da zaustavi rat

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov istakao je da je Rusija, svojim delovanjem u Ukrajini, želela da zaustavi rat, jer smatra da građanskii rat u toj zemlji ne bi vodio nikuda.

Ukrajinska vojska nije u stanju da ostvari odlučujuću pobedu koju traže desničari i drugi, a na drugoj strani pobunjenici nisu dovoljno jaki da marširaju ka Kijevu, rekao je Aleksej Puškov.

"Moglo je doći do beskrajnog razaranja gradova u regionu a da nijedna strana ne pobedi. Zbog toga je predsednik Vladimir Putin u jednom razgovoru sa (predsednikom Ukrajine) Petrom Porošenkom inicirao primirje", objasnio je Puškov u intervjuu bečkom dnevniku Prese, prenosi Tanjug.

On je dodao da je dugoročni cilj Moskve da istočna Ukrajina i Kijev dogovore neku vrstu kohabitacije, koja bi garantovala istoku željeni specijalni status.

Puškov je negirao da se Rusija meša u ukrajinske stvari, dodajući da predsednik Rusije ne može ruskoj javnosti reći da mu je svejedno kada ubijaju Ruse u Ukrajini.

"Kada smo našim zapadnim kolegama ukazivali da otcepljenje Kosova znači kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, rečeno nam je da je to specijalni slučaj. Sada imamo specijalni slučaj za vas, i to na Krimu. Ponovnim ujedinjenjem Krima sprečili smo da se dešava ono što se trenutno odvija u istočnoj Ukrajini", dodao je Puškov.

Rusija se, prema njegovim rečima, nije mešala u ukrajinske stvari sve dok nije došlo do tenzija u istočnom delu Ukrajine.

"Da su nove vlasti u Kijevu, koje nismo u to vreme priznavali, poslali pregovarače u istočnu Ukrajinu umesto vojne jedinice, došlo bi do bolje razvoja. Ljudi imaju pravo da budu separatisti. Postoje separatisti u Škotskoj, Kataloniji, na Korzici i čak u Južnom Tirolu. Međutim, građani istočne Ukrajine se nisu borili protiv Kijeva sve dok Kijev nije počeo da se bori protiv njih", ukazao je Puškov.

Do zaposedanja institucija, kako je istakao, došlo je jer građani nisu dobili odgovor na svoje zahteve, a slogan otcepljenja od Kijeva usledio je tek mnogo kasnije u ovom konfliktu.

Građani istočne Ukrajine, prema rečima Puškova, želeli su garancije za korišćenje ruskog jezika, veći udeo u Budžetu, jer istok više proizvodi od ostatka zemlje.

"Kijev je krenuo pogrešnim putem kada je odlučio da uguši taj pokret. Tako su pomogli pokretu da postane seperatistički", uverava ruski političar.

Kada je reč o sankcijama EU, Puškov smatra da je poslednjim pooštravanjem Brisel uputio apsolutno pogrešan signal, jer je pokazao da šta god da Rusija radi, ona biva sankcionisana. Rusija je podržavala primirje, a da nije uticala na pobunjenike, do njega ne bi ni došlo, ukazao je Puškov.

Uveren je da je Evropa trebalo ranije da utiče na kijevske vlasti kako bi obustavila borbe i počela pregovore, umesto da uvodi sankcije protiv Rusije.

Takođe je ocenio da je najveća greška Moskve bila što je dala Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama odrešene ruke da utiču na događaje na trgu Majdan.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво