Čurkin: Ukrajinska kriza ide ka rešenju

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin očekuje da će na skupu svetskih lidera ove sedmice u Ujedinjenim nacijama biti dosta poteškoća, ali je ocenio da se kriza u Ukrajini, za koju okrivljuje Sjedinjene Američke Države, kreće ka rešenju.

Čurkin je u intervjuu koji je dao američkoj agenciji AP rekao da optimizam zasniva na tome što je Ukrajina nedavno potpisala sporazum o pridruživanju sa EU, ali s tim da on stupa na snagu početkom 2016. godine. To je postignuto nakon konsultacija tri strane - Rusije, Ukrajine i EU o ekonomskim posledicama takvog sporazuma, prenosi Tanjug.

"To je sve što je Rusija želela. Rekli smo EU, Amerikancima i Ukrajincima da je to jedina razumna stvar jer bi u suprotnom ukrajinska ekonomija pretrpela kolaps", rekao je Čurkin.

Okrivljujući SAD za ukrajinsku krizu, on je rekao da je video američku umešanost u demonstracije koje su dovele do odlaska bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča iz Kijeva za Rusiju.

"Smatram da postoji dovoljno razgloga za verovanje da SAD stoje iza ove daleko radikalnije verzije događaja. Sve je to veoma nesrećno i provokativno. Oni (SAD) izgleda da ne vode računa o stabilnosti Ukrajine", rekao je Čurkin.

Istovremeno, Čurkin je rekao da Moskva želi da radi sa SAD na otklanjanju sankcija koje su Rusiji zaveli Vašington i članice EU.

"Za nas je pretnja od terorizma najveći problem sa kojim mi (Rusija, Evropa i SAD) treba zajedno da se suočimo", rekao je on istakavši da zajedno treba da se rešava to pitanje koje destabilizuje međunarodne odnose.

"Ali da bi radili zajedno, treba da se uzmu u obzir i naši (ruski) interesi. I mi smo jasno rekli, i izgleda da to treba da bude očigledno svima, da je Ukrajina veoma važna za Rusiju", rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво