Читај ми!

Rasmusen: Izazovi "hibridnog ratovanja"

SAD, Kanada i evropski saveznici ponovo suočavaju s Rusima i nizom do sada najvećih pretnji po bezbednost zapadnih zemalja, rekao odlazeći generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. "Hibridno ratovanje", prema Rasmusenu, predstavlja "mešavinu ruske sofisticirane vojne operacije i kampanje dezinformacija".

"Treba da budemo spremni da se sa svim tim suočimo, bilo da je u pitanju konvencionalna pretnja našoj teritoriji ili ono što bih nazvao 'hibridno' ratovanje kao što je situacija u Ukrajini", rekao je Rasmusen na kraju svog petogodišnjeg mandata u oproštajnom intervjuu agenciji AP.

Prema njegovim rečima, "hibridno ratovanje" u istočnoj Ukrajini predstavlja "mešavinu ruske sofisticirane vojne operacije i kampanje dezinformacija".

Odlazeći šef NATO-a naveo je i izazove pred Alijansom kao što su terorizam u Iraku i drugi napadi među kojima sajber napadi, ocenivši da je sve to deo "bezbednosnog okruženja" Alijanse.

Rasmusen, 61-godišnji Danac, na dužnosti je generalnog sekretara NATO-a do 30. septembra posle čega na čelo Alijanse, 1. oktobra dolazi bivši norveški premijer Jens Stoltenberg.

Rasmusen je postao generalni sekretar NATO-a za vreme opsežne kampanje protiv pobunjenika u Avganistanu.

Tokom njegovog mandata, NATO je obezbedio vazdušnu podršku pobuni u Libiji koja je dovela do svrgavanja i ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija 2011. godine.

Rasmusen je rekao da je izvukao važnu lekciju iz dosadašnjih sukoba u koje je Alijansa uključena, ocenjujući da međunarodna zajednica mora brže da se uključi u podršku narodu koji su buni protiv represivnog režima, "kako bi se poboljšale šanse u stabilan ishod takve situacije".

Američki predsednik Barak Obama i drugi lideri zemalja NATO nedavno su saopštili da treba ojačati odbranu članova u centralnoj i istočnoj Evropi "kako bi se sprečili eventualni neprijateljski potezi Kremlja".

"Sprovođenje tog plana biće veoma važno pitanje za mog naslednika Stoltenberga", zaključio je Rasmusen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво