Читај ми!

Proruski aktivisti povlače naoružanje

Povlačenje teškog naoružanja započeli su i proruski aktivisti u "Donjeckoj Narodnoj Republici", u skladu sa memorandumom iz Minska. Dan ranije, ukrajinske snage saopštile su da su započele pripreme za povlačenje artiljerije, ali i da će vojska ostati. U području oko aerodroma u Donjecku čuje se teška artiljerija i hici iz automatskog oružja.

Proruski aktivisti postupaju prema postignutom sporazumu, za razliku od ukrajinske strane, istakao je ministar odbrane DNR Vladimir Kononov, javio je Itartas, prenosi Tanjug.

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrij Lisenko rekao je u ponedeljak da su snage Kijeva započele pripreme za povlačenje teškog naoružanja sa borbenih položaja. Lisenko je dodao da će se oprema pomeriti na druga područja, dok će vojska ostati.

Memorandumom, koji je potpisan 20. septembra, predviđeno je povlačenje oružja kalibra većeg od 100 milimetara na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane.

Uprkos memorandumu o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, ukrajinske snage i proruski aktivisti vode okršaje nedaleko od aerodroma u gradu Donjecku, javila je agencija AFP.

Prema izveštaču francuske agencije, u području oko aerodroma čuje se teška artiljerija i hici iz automatskog oružja.

Donjeck je uporište proruskih aktivista, ali je aerodrom ostao pod kontrolom vladinih snaga, uprkos brojnim žestokim napadima.

EU revidira sankcije Rusiji?

U zavisnosti od sprovođenja mirovnog plana za Ukrajinu, Evropska unija možda će početi reviziju sankcija protiv Rusije 30. septembra, piše list Komersant u današnjem broju pozivajući se na izvore iz EU.

Proces ukidanja sankcija mogao bi da počne kroz sedam dana, nakon što ambasadori EU prouče zvaničan izveštaj o sprovođenju prekida vatre i sporazuma za mirno rešenje, rekao je neimenovani izvor EU a prenela je ruska agencija Itartas.

Predstavnica šefice spoljne politike EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič nije potvrdila mogućnost revizije sankcija Rusiji 30. septembra, ali će služba za strane poslove EU, ambasadorima do tog datuma dostaviti izveštaj.

EU je od marta uvela devet paketa sankcija Rusiji, a Moskva je uzvratila zabranom uvoza hrane iz Unije na godinu dana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи