Читај ми!

Izraelski vojnici ubili otmičare tinejdžera

Izraelske snage ubile su rano jutros na Zapadnoj obali dva Palestinca osumnjičena za otmicu i ubistvo trojice Izraelaca u junu. Taj incident je kasnije izazvao veliki obračun sa islamističkim Hamasom.

Ubijeni su Amer Abu Ajša i Marvan Kavasme koji su gonjeni još od otmice, potvrdio je izraelski vojni poprtarol potpukovnik Peter Lerner. Smrću dvojice aktivista Hamasa završila se jedna od najvećih potraga koje su vodile izraelske bezbednosne snage, prenosi Tanjug.

Izraelske snage ušle su u prizemlje jedne dvospratnice i ubili dvojicu otmičara, nakon što su se našli na udaru vatre, precizirao je portparol.

Lerner je objasnio novinarima da je nedavni preokret u potrazi doveo bezbednosne snage do skloništa u gradu Hebronu na Zapadnoj obali pre nedelju dana.

Vojska veruje da su obojica ubijena, iako je potvrđeno ubistvo samo jednog osumnjičenog, preneo je AP. Lerner je rekao da je drugi osumnjičeni pao pod vatrom i da se veruje da je mrtav.

Tinejdžeri su oteti 12. juna, što je izazvalo veliki obračun sa islamističkim Hamasom – hapšenje stotine pripadnika te organizacije na Zapadnoj obali i pokrenulo čitav niz događaja koji su doveli do sedmonedeljnog rata između hamasovaca i izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Trojica izraelskih tinejdžera, devetnaestogodišnji Ejal Jifrah i dva šesnaestogodišnjaka, Gilad Šaar i Naftali Frenkel, koji ima i američko državljanstvo, oteta su dok su stopirala na Zapadnoj obali, na putu kući iz verske škole.

Njihova tela nađena su 1. jula pokopana u jednom polju nedaleko od mesta gde su oteti. Veruje se da su ubijeni ubrzo nakon otmice.

Organizator otmice je uhapšen, ali su dva glavna osumnjičena Abu Ajše i Kavasme pobegli. Hamas je nedeljama poricao odgovornost za otmicu. Međutim, tokom rata u Gazi jedan od lidera te organizacije, koji živi u izgnanstvu, rekao je da su hamasovci odgovorni za otmicu.

U danima koji su prethodili ratu u Gazi otet je i ubijen jedan palestinski mladić iz istočnog Jerusalima. To je bila očita osveta izraelskih ekstremista za ubistvo tinejdžera.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво