Читај ми!

Poljska dobila novu vladu

Nova vlada premijerke Eve Kopač položila je zakletvu pred predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim. Poljska će se ponašati kao mudra žena - gledaće da bude bezbedan, pre svega, njen dom i njeno dvorište, poručuje nova premijerka.

U vladi je pet novih i 13 dosadašnjih ministara koji su podneli ostavke zajedno s prethodnim premijerom Donaldom Tuskom, koji od 1. decembra preuzima funkciju predsednika Evropskog saveta, prenosi Beta.

Eva Kopač, tek druga žena na čelu vlade u istoriji Poljske, najavila je da joj je glavni cilj da povrati poverenje građana.

"Već danas molim Poljake za poverenje", rekla je premijerka nakon inauguracije vlade koja će svoj program predstaviti poslanicima 1. oktobra.

Eva Kopač kao predsednica vlade ne polarizuje toliko poljsko društvo i ima manje odlučnih protivnika nego njen prethodnik Donald Tusk, ali takođe i manje pristalica.

Čitava trećina Poljaka u anketi za dnevnik Žečpospolita rekla je da ne zna šta da misli o njoj i njenoj vladi.

Najviše rasprava izazvala je odluka da iz nove vlade isključi kontroverznog, ali harizmatičnog šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog. On je na toj funkciji bio u obe Tuskove vlade, a poznat je po izuzetno dobrim vezama u evropskim političkim i diplomatskim krugovima.

Protiv njegovog odlaska, i to baš u vreme krize s Rusijom i sukoba u Ukrajini, bio je i predsednik Komorovski.

Šikorski je unapređen u predsednik Sejma, poljskog parlamenta, što je formalno druga najvažnija funkcija u državi.

Za novog šefa diplomatije imenovan je stari Tuskov partijski rival, ranije ministar unutrašnjih poslova, do sada šef Odbora za spoljnu politiku u Sejmu, Gžegož Shetina.

"Evropski signal Moskvi je to što je Tusk na čelu Evropskog saveta. Domaći (poljski) signal je to što je na funkciju vicepremijera postavljen ministar odbrane Tomaš Šemonjak", rekao je o budućoj orijentaciji poljske diplomatije odlazeći evrokomesar za budžet Januš Levandovski.

Dodao je da će Shetina potražiti drugo polje realizacije, van Evrope, budući da u ovom trenutku Poljska ima neuobičajeno jak uticaj u EU, preko Tuska, Evropskog parlamenta i Elžbjete Bjenjkovske koja je u Evropskoj komisiji zadužena za unutrašnje tržište.

Kao jedan od najglasnijih zastupnika ulaska Ukrajine u EU, Poljska istovremeno energično podržava ubrzano proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana, na čelu sa Srbijom.

Sama premijerka obećala je u petak, kada je predstavljala svoje ministre, da će se "Poljska ponašati kao mudra žena - gledaće da bude bezbedan pre svega njen dom i njeno dvorište".

"Ukoliko poljski vojnici treba da rizikuju živote, činiće to prvenstveno blizu granica Poljske, ne u udaljenim područjima planete", ističe Kopač.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво