Читај ми!

Sijera Leone, uspešno okončan karantin

Trodnevni karantin u Sijera Leoneu, uveden da bi se identifikovali zaraženi virusom ebole, uspešno je završen, saopštile su vlasti u toj zapadnoafričkoj državi.

Karantin neće biti produžen iako dobrovoljci nisu uspeli da dođu do svih žitelja, saopštili su zvaničnici u Sijera Leoneu, javlja Tanjug.

Medicinski zvaničnik Sarijan Kamara rekao je da su vlasti otkrile 22 nova slučaja tokom karantina, a da je između 60 i 70 novih žrtava ebole sahranjeno tokom vikenda.

Tela žrtava ebole su veoma zarazna i njihovo brzo sahranjivanje se smatra ključnim za suzbijanje širenja bolesti.

Blizu 30.000 doborovoljaca i zdravstvenih radnika išlo je od vrata do vrata da bi identifikovali evenutalne zaražene ili u cilju pronalaženja tela umrlih.

Dobrovoljci su delili stanovništvu sapune i informisali ih na koji način mogu da spreče ebolu.

U Sijera Leoneu je, do sada, od virusa ebole umrlo 562 ljudi od ukupno 2.600 umrlih u zapadnoj Africi, od izbijanja epidemije u decembru prošle godine.

Epidemija ebole zahvatila je i Liberiju, Gvineju, Nigeriju i Senegal, a veruje se da je obolelo više od 5.300 ljudi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je navela da posle više od šest meseci nakon izbijanja najveće epidemije ebole u svetu, još postoje ugrožene oblasti gde građani nemaju ni sapun, niti vodu.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lek ili vakcina, ali se za njima intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu sa telesnom tečnošću obolelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи