Читај ми!

Islamska država preti Zapadu

Ekstremistička grupa Islamska država pozvala je pristalice na ubijanje građana zemalja koje učestvuju u koaliciji protiv džihadista. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da njegova zemlja neće učestvovati u napadima na ekstremiste.

Portparol Islamske države Abu Muhamed el Adnani objavio je na internetu poziv na ubijanje građana zapadnih zemalja, i to na više različitih jezika, prenosi Tanjug.

"Ako možete da ubijete neverujućeg Amerikanca ili Evropljanina, posebno pakosnog i prljavog Francuza, ili Australijanca ili Kanađanina... uključujući državljane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, onda oslonjeni na Alaha, ubijte ga", poručio je El Adnani.

SAD i Francuska sprovode vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države u Iraku, a slični udari planiraju se i u Siriji.

Nemačka ne učestvuje u napadima na džihadiste

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da njegova zemlja neće biti uključena u bilo kakve vazdušne napade ili kopnenu ofanzivu u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država u Iraku, prenosi Tanjug.

Štajnmajer je rekao da Nemačka, kao članica koalicije stvarane kako bi se zaustavilo napredovanje ekstremista, ima svoje odgovornosti, ali da neće preuzeti značajniju ulogu.

Odluku Berlina da pošalje oružje kurdskim borcima koji se sukobe sa ID "nije bilo lako doneti", rekao je Štajnmajer nemačkom javnom servisu ARD.

Kako je preneo Frans pres, šef nemačke diplomatije je istakao da Nemačka nije ni pod kakvim pritiskom da se pridruži SAD i Francuskoj u vazdušnim napadima na teritorije koje kontroliše ID.

"Ne, koalicija ne funkcioniše tako. Alijansa koja je formirana podeliće posao. Mi smo preuzeli deo svoje odgovornosti. Za nas se to ne dovodi u pitanje", kazao je Štajnmajer.

Krajem prošlog meseca, Berlin je najavio da šalje oružje kurdskim borcima na severu Iraka kako bi im pomogao u borbi sa džihadistima iz redova ID.

Nemačka je poslala i oko 40 vojnika sa zadatkom da pomognu u obuci kurdskih boraca u Iraku.

Francuska poručila da se ne boji pretnji

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazanev poručio je da se njegova zemlja ne boji pretnji.

"Ovo nije prvi put da joj prete teroristi", rekao je ministar osuđujući "poziv na ubistva".

Kako je dodao, Francuska zna da može da računa na solidarnost svih svojih građana i budućnost snaga reda, koji i jesu najbolji odgovor.

Istakao je da su "pretnja ubijanja civila, ekzekucije talaca i masakri, još jedna demonstracija varvarizma terorista, što i opravdava brobu protiv njih bez prekida".

"Moramo da eliminišemo rizik koji predstavlja Islamska država za našu bezbednost", dodao je francuski ministar.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da Sjedinjene Države očekuju da se Turska priključi borbi protiv Islamske države posle oslobađanja turskih državljana koje su oteli pripadnici te ekstremističke organizacije.

Oteti ljudi, među kojima 46 Turaka i tri Iračana, vratili su se u Tursku u subotu posle više od tri meseca provedenih u zatočeništvu u rukama ekstremista koji su ih zarobili pošto su preuzeli kontrolu nad iračkim gradom Mosulom.

Vašington očekuje veliko učešće država u regionu u kampanji koju SAD predvode u uništenju te grupe.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво