Читај ми!

Turska zatvara delove granica sa Sirijom

Nakon što je više od 70.000 kurdskih izbeglica od petka ušlo u Tursku, vlasti u Ankari odlučile su da zatvore pojedine granične prelaze sa Sirijom.

Većina izbeglica je iz sirijskog grada Ajn el Arab, iz kojeg stanovništvo beži zbog straha da će džihadisti Islamske države izvršiti masakr, preneo je Bi-Bi-Si, javlja Tanjug.

Džihadisti su se približili tom pretežno kurdskom gradu, pošto su prethodnih dana zauzeli na desetine sela u području oko Ajn el Araba.

U nedelju su izbile demonstracije solidarnosti Kurda sa turske strane granice.

Pojedini demonstranti bacali su kamenice na turske bezbednosne snage, a za sad nema izveštaja o povređenima.

Turska je primila više od 847.000 izbeglica od početka pobune protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada pre tri godine.

Novopridošle kurdske izbeglice smeštene su u prenatrpane škole, a Turska nastoji da se izbori sa problemom ogromnog priliva izbeglica.

SAD od avgusta sprovode vazdušne udare na položaje ekstremista u Iraku, a američki predsednik Barak Obama najavio je vazdušne napade na džihadiste u Siriji.

Međutim, vazdušni napadi na Islamsku državu u Siriji znatno su komplikovaniji. Jedan od razoga je i postojanje jakog sirijskog PVO sistema, ali i činjenica da sirijski predsednik Bašar el Asad nije odobrio inostrane vazdušne udare, naveo je Bi-Bi-Si.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво