Читај ми!

Bez primirja u Ukrajini, eksplozije u Donjecku

Dan posle potpisivanja Memoranduma o prekidu vatre na istoku Ukrajine, u Donjecku odjekuje pucnjava. Ukrajinska vojska tvrdi da su poginula dva vojnika. U blizini aerodroma čuju se eksplozije. Kijev odbija da povuče vojsku "dok sve strane ne počnu da poštuju dogovor" o primirju.

Ukrajina je saopštila da su, dan posle potpisivanja Memoranduma o sprovođenju režima prekida vatre, dva njihova vojnika poginula u sukobima, dok oko Donjecka odjekuje pucnjava, prenosi Tanjug.

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko naveo je da je osam pripadnika ukrajinskih oružanih snaga ranjeno u poslednja 24 sata, ne navodeći detalje.

Lisenko je rekao i da Ukrajina neće povući svoje snage sa linije fronta sve dok sve strane ne počnu da poštuju prethodno postignut sporazum o prekidu vatre.

"Jedna od ključnih tačaka (sporazuma iz Minska) jeste princip koji se odnosi na prekid vatre", izjavio je ukrajinski portparol, ističući da pošto prva tačka nije ispunjena, ne može da se priča ni o drugim.

Lisenko je novinarima u Kijevu rekao da vlada neće govoriti o sprovođenju sporazuma sve dok se u potpunosti ne postigne prekid vatre.

"Ako se ukrajinske snage povuku, to će biti učinjeno istovremeno sa povlačenjem ruskih snaga", naglasio je Lisenko, prenele su agencije.

Istovremeno, OEBS je saopštio da će "neodložno i aktivno" podržati sprovođenje sporazuma iz Minska.

Prema podacima UN, skoro 2.900 ljudi je poginulo od izbijanja sukoba u aprilu.

Agencija AFP je prenela da oko aerodroma u Donjecku odjekuju eksplozije i to u danu kada bi ukrajinske snage i proruski aktivisti, prema sporazumu iz Minska, trebalo da se povuku i naprave tampon zonu.

Kako je istaknuto, zasad nema naznaka o povlačenju snaga. 

U Minsku su juče članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, kojim će između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara. 

"Memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 milimetara na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane", izjavio je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma.

"U roku od 24 sata od trenutka usvajanja memoranduma povlačenje oružja kalibra većeg od 100 milimetara od linije razdvajanja na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane, kao i iz naseljenih mesta, što daje mogućnost da se stvori zona prekida primene oružja širine najmanje 30 kilometara – zona bezbednosti", glasi četvrta od devet tačka memoranduma.

Kučma je posle šestočasovnih razgovora rekao da memorandum predviđa da se "prekid vatre smatra opštim", da "jedinice i vojne formacije strana ostanu na pozicijama prema stanju od 19. septembra, a i da se u roku od 24 časa zabrani primena svih vrsta oružja i vođenje ofanzivnih borbenih dejstava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво