Читај ми!

Škotski referendum iz ruskog ugla

Ruski posmatrači tvrde da je glasanje na referendumu u Škotskoj održano u suviše velikim prostorijama, koje ne odgovaraju međunarodnim standardima.

Referendum o nezavisnosti Škotske nije održan po međunarodnim standardima, tvrdi Rusija, čiji su se posmatrači žalili da su glasovi brojani u suviše velikim prostorijama i da je procedura bila loša, piše britanski Gardijan.

U očiglednom pokušaju da se "uzvrati" na stalne kritike Zapada na izbore u Rusiji, Igor Borisov, akreditovani posmatrač, rekao je da glasanje nije ispunilo osnovne međunarodne norme.

Borisov je sa tri druga ruska posmatrača stigao u Edinburg u sredu uveče, javila je ruska agencija RIA Novosti. Tim iz Moskve pratio je glasanje u škotskoj prestonici.

Upoznali su škotske političare, glasače i predstavnike nevladinih organizacija, prenosi RIA Novosti.

Ipak, Borisov tvrdi da nije bio impresioniran onim što je video. Kaže da je soba u kojoj je pratio glasanje u četvrtak uveče bio, u stvari, stari avionski hangar, pored aerodroma.

"Bilo je teško videti šta se dešava. Hangar je bio otprilike 100 puta 300 metara. Bilo je stolova sa glasačkim listićima, ali su posmatrači bili skrajnuti po obodima prostorije. I da želite, nemoguće je da kažete šta se dešava", izjavio je Borisov i dodao da je nejasno odakle su stigle kutije sa glasačkim listićima.

Borisov navodi da američki Stejt department, Velika Britanija i druge zapadne zemlje glasno kritikuju Kremlj u vezi sa demokratijom u Rusiji, ali u ovom slučaju, kaže, London i Edinburg nisu "u potpunosti" ispunili uslove referenduma.

"Niko nije bio zainteresovan za to ko doprema glasačke listiće. Nije bilo ni marki, ni pečata kada su listići predati", kaže Borisov.

Raša tudej je, u međuvremenu, spekulisala da su rezultati referenduma u Škotskoj namešteni, izražavajući čuđenje što je izlaznost bila na nivou Severne Koreje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво