Читај ми!

Svet pozdravlja rezultate referenduma u Škotskoj

Jutro nakon referenduma sa svih strana stižu pozdravi odluke škotskog naroda da kaže "ne" otcepljenju od Velike Britanije. Brisel, Vašington i NATO pozdravljaju odluku Škota. Španski premijer zadovoljno trlja ruke.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je odbacivanje nezavisnosti Škotske na referendumu i ocenio da je to dobra odluka za Evropu.

"Pozdravljam odluku škotskog naroda da ostane u zajednici sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Taj rezultat je dobar za ujedinjenu, otvorenu i snažniju Evropu, što podržava Evropska komisija", saopštio je Barozo.

Evropska komisija je takođe pozdravila činjenicu da su vlada i škotski narod tokom debate o referendumu stalno potvrđivali svoje evropsko opredeljenje.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je takođe pozdravio "ne" na jučerašnjem referendumu u Škotskoj. "To je dobra odluka u vremenima kada je ostanak zajedno suočen sa izazovima", naveo je Šulc u saopštenju.

"Sledeći put kada se sastanem sa (britanskim premijerom) Dejvidom Kameronom, reći ću mu da ja volim Veliku Britaniju u ujedinjenoj Evropi", dodao je je Šulc.

I Američki predsednik Barak Obama pozdravio je rezultate istorijskog referenduma u Škotskoj.

"Mi nemamo bližeg saveznika od Ujedinjenog Kraljevstva i radujemo se nastavku naših bliskih i specijalnih odnosa sa svim narodima Velike Britanije i Severne Irske dok se suočavamao sa današnjim svetskim izazovima", naveo je Obama u saopštenju.

Madrid je takođe srećan škotskim "ne" na referendumu o nezavisnosti. Španski premijer Mariano Rahoj, žestoki protivnik izjašnjavanja koje hoće da organizuju nacionalisti u Kataloniji 9. novembra.

"Veoma smo srećni što Škotska ostaje sa nama", rekao je Rahoj u video-poruci i pozdravio to što su škotski birači "napravili izbor između segregacije i integracije, između izolacije i otvorenosti".

Na referendumu o nezavisnosti Škotske, protiv nezavisnosti je glasalo 55,3, a za nezavisnost 44,7 odsto, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je rekao da izborni rezultat jasno govori da ljudi žele jaku Škotsku u jakoj Velikoj Britaniji.

"Verujem da je to dobra odluka za Škotsku, Veliku Britaniju, kao, takođe, i za Evropu", rekao je Štajnmajer i izrazio poštovanje za uzornu demokratsku kuluturu Velike Britanije.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen takođe je pozdravio odluku škotskih glasača. "U potpunosti poštujem odluku škotskog naroda na jučerašnjem referendumu", poručio je Rasmusen u saopštenju za medije.

"Ujedinjeno kraljevstvo je među osnivačima NATO-a i ubeđen sam da će nastaviti da igra vodeću ulogu kako bi naš savez ojačao", rekao je generalni sekretar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво