Читај ми!

Zatvorenici čiste Donjeck, sukobi kod aerodroma

Vlasti Donjecka, koji je pod kontrolom proruskih aktivista, organizovali su čišćenje grada nakon višemesečnog granatiranja. Sukobi oko aerodroma ne prestaju. U Minsku počeli novi pregovori predstavnika Kijeva i proruskih aktivista o rešenju krize.

Na ulicama Donjecka je mirno, jer su proruski aktivisti organizovali čišćenje grada, u čemu im pomažu i zarobljenici, prenosi Tanjug.

Gradska skupština Donjecka saopštila je da je tokom noći u severnom delu grada poginula jedna osoba, jer sukobi oko aerodroma ne prestaju, a u tom delu se nalazi i rezidencijalna zona. 

Zvanični Kijev i proruske snage postigli su dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rešavanje petomesečnog oružanog sukoba.

Primirje se u velikoj meri održava, iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom delu Ukrajine.

Istovremeno, u Minsku su počeli novi mirovni pregovori predstavnika Kijeva i proruskih aktivista o rešavanju krize u Ukrajini.

Jedan od lidera ruskih aktivista Andrej Purguin rekao je da će prioritet na tom sastanku biti "specijalni status" koji je Kijev obećao regionima na istoku Ukrajine.

Predstavnik Kijeva, bivši ukrajinski predsedik Leonid Kučma rekao je da se pregovori neće voditi "ni u kakvom slučaju na štetu nezavisnosti Ukrajine niti njenog teritorijalnog integriteta".

Nastavak pregovora o ruskom gasu 26. septembra

Pregovori Rusije, Ukrajine i Evropske unije o isporukama ruskog gasa biće nastavljeni 26. septembra u Berlinu, saopštio je portparol Evropske komisije.

Kako se dodaje, evropski komesar za energetiku Ginter Etinger biće posrednik između ruske i ukrajinske strane na sastanku narednog petka u Berlinu.

Moskva je početkom sedmice odbacila mogućnost da se 20. septembra održi sastanak u Berlinu, što je predložila Evropska komisija, uz objašnjenje da joj "ne odgovara".

Ruski "Gasprom" je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga, čiji je ukupan iznos 5,3 milijarde dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво