Читај ми!

Kijev: Na granici oko 4.000 ruskih vojnika

Ukrajinska vlada saopštila da je Rusija nagomilala oko 4.000 vojnika stacioniranih na Krimu, na granicu sa Ukrajinom. Povećano strano vojno prisustvo u neposrednoj blizini ruske granice unelo određene korekcije u svakodnevne aktivnosti, kaže Sergej Šojgu.

Gotovo sve vojne jedinice Ruske Frederacije stacionirane na severu okupiranog Krima prebačene su na administrativnu granicu sa Ukrajinom, kao i oprema i municija, kaže portparol ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Andrij Lisenko.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da su zaoštravanje situacije u Ukrajini i pojačano strano vojno prisustvo u blizini ruske granice modifikovali aktivnost komande Južnog vojnog okruga, a jedan od prioriteta za komandu je postalo raspoređivanje "kompletne i samodovoljne vojne grupacije u krimskom pravcu".

"Umnogome to je povezano sa širenjem teritorije Okruga posle stupanja Krima u sastav Rusije. Pored toga, veoma se zaoštrila situacija u Ukrajini i povećano je strano vojno prisustvo u neposrednoj blizini naše granice. Takvo stanje stvari unelo je određene korekcije u svakodnevne aktivnosti komande Okruga", rekao je Šojgu.

Agencija Interfaks podsetila je da je u julu ove godine već bilo vesti o postepenom jačanju vojnog prisustva Rusije na Krimu, kada je planirano povećanje brojnosti obalskih i mornaričkih jedinica Crnomorske flote Rusije.

Krajem proleća izvedene su obimne vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga, nedaleko od rusko-ukrajinske granice, kada je Šojgu njihovo održavanje direktno povezao sa krizom na istoku Ukrajine, podseća ta ruska agencija.

Šef posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan zabrinut je zbog novog kršenja primirja u Ukrajini. Navodi da je više osoba izgubilo život i da to "nije pozitivan korak".

"U protekla tri dana je zabeležen povećan broj kršenja primirja", rekao je Apakan i apelovao na sve strane u sukobu da poštuju primirje koje je dogovoreno početkom ovog meseca.

U međuvremenu, OEBS je najavio da će do kraja novembra udvostručiti broj posmatrača u Ukrajini, gde će ih biti 500.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво