Читај ми!

Zebnja od rezultata škotskog referenduma

Velika Britanija iščekuje sudbinsku odluku. Škotska sutra glasa za samostalnost ili protiv nje. To je prvo takvo izjašnjavanje u okviru jedne zemlje članice Evropske unije. Mnogi strahuju da bi škotski referendum mogao da podstakne druge evropske regione da krenu tim putem.

Referendumsko pitanje je: "Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja?" Pravo glasa imaju stariji od 16 godina, odnosno oko 4,3 miliona stanovnika Škotske, ali ne i 800.000 Škota koji žive u drugim delovima Velike Britanije.

Mala je razlika između pristalica i protivnika samostalnosti, što pokazuje veliku podelu među Škotima. Današnji odnos je 48 odsto za samostalnost, 52 protiv. Procenjuje se, međutim, da ima pola miliona neopredeljenih.

Političari na obe strane do poslednjeg trenutka dokazuju da su baš njihovi argumenti pravi. Premijer Škotske poziva sunarodnike da se u petak probude u boljoj, samostalnoj zemlji, dok britanski kaže da glas protiv nezavisnosti Škotima donosi više.

"Želimo ekonomski napredniju zemlju, ali nije sve u tome: reč je i o pravednijem društvu. Sa tom kombinacijom protivnici nezavisnosti ne mogu da se takmiče", ističe premijer Škotske Aleks Salmond.

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da je svako kome je stalo do Ujedinjenog Kraljevstva – nervozan. "Uveren sam da Škotskoj pružamo najbolje mogućnosti: uspešnu ekonomiju i veću samostalnost ako se izjasne protiv nezavisnosti", napominje Kameron.

Pristalice nezavisnosti očekuju da bi eksploatacija nafte u Severnom moru mogla od Škotske da napravi zemlju blagostanja. Iako bi morala da preuzme i deo britanskog nacionalnog duga, koji bi iznosio oko 100 milijardi funti, po bruto domaćem proizvodu bila bi na 14. mestu na listi najbogatijih zemalja na svetu.

Preduzetnik Juan Maki napominje da su poreski prihodi i bruto domaći proizvod u Škotskoj veći nego u drugim delovima Velike Britanije. "Škotska je bogata zemlja, ali bogatstvo ne ostaje ovde, pa će nam nezavisnost omogućiti da ga kontrolišemo", ocenjuje Maki.

Međutim, predstavnici Šetlandskih ostrva u britanskom parlamentu, koja su bogata naftom, kažu da bi lokalne vlasti mogle da razmotre da li hoće da ostanu uz Edinburg, ukoliko većina na nacionalnom nivou glasa za nezavisnost.

Mnogi strepe da će škotski referendum pokrenuti seriju takvih izjašnjavanja širom kontinenta. Španska provincija Katalonija najavila je referendum za 9. novembar.

"Takvi procesi torpeduju evropski duh, jer je Evropska unija stvorena da ujedinjuje zemlje, a ne da ih cepa", smatra španski premijer Marijano Rahoj.

Škotska je postala deo Ujedinjenog Kraljevstva pre 307 godina, potpisavši sa Engleskom sporazum o ujedinjenju.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара