Читај ми!

Džihadisti upozoravaju, ofanziva Bagdada

Islamska država objavila snimak sa novim upozorenjem Sjedinjenim Državama da džihadisti u Iraku čekaju Amerikance – ako američki predsednik Barak Obama bude tamo poslao vojsku. Iračke trupe se uz podršku američke avijacije sukobile sa džihadistima u blizini Bagdada. Obama obećao da Amerikanci neće ići u kopneni rat u Iraku.

Na snimku naslovljenom "Plamenovi rata" prikazani su džihadisti kako podižu u vazduh tenkove, zatim ranjeni američki vojnici, što je praćeno izjavom Baraka Obame da se američka vojska neće vraćati u Irak. Istovremeno ispod slike ide tekst: "Borba je tek počela", javlja AP, prenosi Tanjug.

Snimak je, kako je američka agencija navela, odgovor na izjavu načelnika udruženog generalštaba američke vojske, generala Martina Dempsija, da će on, ako sadašnja strategija za Irak ne prevlada, predložiti upotrebu kopnenih snaga.

Dempsi je u utorak, govoreći na panelu u Senatu, rekao da postoji mogućnost da se američki savetnici pridruže iračkim trupama u borbi protiv islamskih ekstremista, i da su SAD spremne za napade na islamiste u Siriji, ali da će to biti dugoročna i umerena operacija.

Irački premijer Haider el Abadi danas je odlučno odbacio ideju da bi američke kopnene trupe mogle da budu uključene u borbe protiv ekstremista u toj zemlji.

"Ne samo da to nije potrebno, ne želimo ih i nećemo to da dozvolimo. Tačka", rekao je Abadi u prvom razgovoru za strane medije od kada je pre nekoliko dana stupio na premijersku dužnost, javila je agencija AP, prenosi Tanjug.

Američki predsednik Barak Obama poručio je da SAD neće voditi novi kopneni rat u Iraku, već da će vazdušni udari biti ključan doprinos Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv džihadista.

Obama, koji se tokom većeg dela svog mandata distancirao od rata u Iraku, istakao je u obraćanju vojnicima u vazdušnoj bazi "Makdil" u Tampi da će "vazdušni udari biti ključan doprinos SAD u borbi protiv Islamske države", zajedno sa koordinisanjem koalicije koja sada, kako je rekao, uključuje 40 zemalja.

"Kao vaš vrhovni komandant neću vas obavezati da vodite još jedan kopneni rat u Iraku", poručio je američki predsednik, javio je Rojters, prenosi Tanjug.

Čelnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) saopštili su da je podrška grupi Islamska država porasla od kada su SAD pokrenule vazdušne udare u Iraku i ova organizacija privlači sve više novih boraca džihadista.

"Široka upotreba društvenih medija od strane pripadnika Islamske države i rastuća onlajn podrška intenzivirani su nakon početka američkih vazdušnih udara u Iraku", rekao je direktor FBI-ja Džejms Komi pred odborom za bezbednost.

Broj džihadista u Siriji i Iraku sada je između 20.000 i 31.000, rekao je Metju Olsen, direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, preneo je AFP.

Prema njegovim rečima, Islamska država ima "veoma sofisticiranu propagandu" koja je razlikuje od drugih grupa.

Olsen je, međutim, naveo da obaveštajne službe nemaju informacije da Islamska država planira napade na teritoriji SAD.

Džihadisti na udaru iračkih trupa

Iračke snage su pokrenule intenzivnu vojnu operaciju protiv pripadnika Islamske države u tri grada u centralnom delu Iraka, saopštili su bezbednosni izvori.

Operacije su pokrenute u Ramadi, Faludži i Haditi u zapadnoj provinciji Anbar, preneo je Rojters, javlja Tanjug.

Takođe, elitne iračke trupe uz podršku američke avijacije sukobile su se sa džihadistima nedaleko od Bagdada, nakon što je Vašington doneo strategiju o proširenim operacijama protiv Islamske države.

Prema navodima iračke vojske i plemenskih vođa, američki borbeni avioni bombardovali su tri mete Islamske države u oblasti južno od Bagdada koja je poznata pod imenom "trougao smrti", i usmrtili najmanje četvoricu ekstremista.

Prethodno su tokom noći irački vojnici vodili borbe sa džihadistima u regionu Džurf el Sakr koji se nalazi na 50 kilometara od iračke prestonice, javlja AFP, prenosi Tanjug.

Od 8. avgusta, američke snage izvele su više od 160 vazdušnih udara primoravši lidere IS da se povuku u susednu Siriju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je skoro 50 ljudi, uključujući sedam žena i jedno dete, ubijeno od ponedeljka u vazdušnim udarima sirijske vlade u Talbisehu.

S druge strane, kurdske snage Pešmerga koje su dobile vojnu pomoć SAD i drugih zapadnih saveznika, povratile su kontrolu u nekoliko hrišćanskih sela istočno od Mosula, iz kojih je stanovništvo izbeglo nakon ofanzive IS u avgustu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво