Читај ми!

EU–Škotska: Ćutanje i strepnja

Zvaničnici Evropske unije i NATO-a uporno ćute o škotskom referendumu, ali u Briselu je sve prisutniji strah od posledica eventualnog uspeha separatista.

Poruka koju u Evropskoj komisiji već mesecima ponavljaju na svako pitanje u vezi sa škotskim referendumom o otcepljenju od Velike Britanije je: "Nemamo komentar i nećemo da se mešamo u unutrašnje stvari zemlje članice", javlja Tanjug.

Nezvanično, međutim, niko nije siguran šta će se desiti ako većina Škota bude zaokružila "da", jer obimna evropska regulativa, jednostavno, nije predvidela takvu mogućnost.

"Plovimo neistraženim vodama", rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je insistirao na anonimnosti i dodao da se većina nada da će Škoti ostati u Britaniji, pa onda neće ni morati da se bave ovim problemom.

Prvo pitanje koje se postavlja jeste da li bi Škotska, u slučaju otcepljenja, automatski zadržala članstvo u EU, kao što tvrdi vođa nacionalista Aleks Salmond, ili bi morala da prođe kroz istu proceduru pregovora, kroz koju trenutno prolaze Srbija i Crna Gora.

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u februaru da će za Škotsku "biti teško, ako ne i nemoguće, da se učlani u EU", jer bi to zahtevalo saglasnost ne samo Velike Britanije, nego Španije, Italije, Belgije i drugih članica koje se pribojavaju da bi to dodatno ohrabrilo njihove separatiste.

Salmond je tada Barozovu tvrdnju nazvao "apsurdnom" i podvukao da je nezamislivo da EU ne primi zemlju čiji su stanovnici ionako građani Unije, čiji su zakoni odavno usklađeni sa evropskim standardima, a uz to ima bogata nalazišta nafte.

Barozo od tada više nije komentarisao škotski referendum niti je ponovio svoje reči, a u svim nedavnim intervjuima je samo ponavljao da će EU poštovati demokratsku proceduru bez obzira na ishod.

Uprkos mišljenjima da bi Škotska mogla biti primljena u EU po hitnom postupku, Španija je već najavila da će insistirati da Škotska, ako se otcepi, prođe kroz celu složenu višegodišnju proceduru kao i bilo koja zemlja kandidat.

"U toj proceduri ima više 'ako' nego u čuvenoj pesmi Rađarda Kiplinga", upozorio je u intervjuu za Bi-Bi-Si španski ministar za evropska pitanja Injigo Mendez de Vigo.

Druga velika nepoznanica tiče se valute. Iako bi Škotska želela da zadrži funtu, iz Londona je stiže odgovor da to, jednostavno, ne dolazi u obzir, a bez garancija londonske Centralne banke, škotska funta bi brzo izgubila vrednost.

Najzad, Salmond je najavio da će Škotska zadržati poseban status koji u EU uživa Britanija, što se, pre svega, odnosi na ostajanje izvan evrozone i Šengenskog sporazuma, ali pravila pridruživanja ne dozvoljavaju kandidatima tu opciju.

"Evropi je potreban novi model", ukazuje Arnaut Mijs, holandski ekspert iz Instituta "Klingendel", koji upozorava da bi Škotska mogla da bude samo prva u nizu otcepljenih teritorija, što bi, u krajnjoj liniji, dovelo do fragmentacije EU.

"Škotska ne treba da se nada da će naići na podršku u Briselu", konstatovao je Mijs, ali je dodao da bi aktivna kampanja EU protiv otcepljenja možda imala kontraefekat.

Stoga, u Briselu ćute, čekaju i nadaju se da će se problem rešiti sam po sebi, što u slučaju EU i nije baš novi pristup kriznim situacijama.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се