Читај ми!

Specijalni status za Donjeck i Lugansk

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala Zakon o specijalnom statusu za oblasti na istoku zemlje. Donjeck i Lugansk najavljuju formiranje sopstvene vojske – Ujedinjene Oružane snage Novorosije. Novo kršenje primirja na istoku Ukrajine. Najmanje četiri osobe poginule u današnjem granatiranju Donjecka.

Poslanici Vrhovne rade usvojili su Zakon o specijalnom statusu za delove Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje koji je podneo ukrajinski predsednik Petro Porošenko, kao i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje, javio je Ukrinform prenoseći izjave poslanika na Tviteru.

Taj zakon je deo mirovnog plana potpisanog sa proruskim pobunjenicima 5. septembra, čiji je cilj okončanje petomesečnog krvavog konflikta.

Narodne republike Donjecka i Luganska odlučile su da formiraju zajedničku vojsku, saopštila je Pres služba "Donjecke Republike".

Zajedničke oružane snage ujediniće milicijske formacije tih republika i nova vojna struktura biće nazvana Ujedinjene Oružane snage Novorosije, javila je ruska agencija Itartas.

Vrhovna rada ratifikovala je i sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU.

Za zakon o specijalnom statusu glasalo je 277 deputata, a za zakon o amnestiji 287.

Zakon o specijalnom statusu za Donjecki basen, daje poseban sistem samouprave na tri godine, kao i održavanje lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra ove godine.

Zakon o amnestiji sprečava gonjenje i kažnjavanje "učesnika događaja na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti".

Predsednik Petro Porošenko juče je rekao da zakonom neće biti obuhvaćeni počinioci krivičnih dela iz krivičnog zakona, kao što je umišljajno ubistvo, terorizam, pokušaj ubistva državnog službenika, radnika policije i pravosuđa, silovanje, pljačka, iživljavanje nad poginulima, i čitav niz drugih tačaka koje treba da osiguraju celovitost Ukrajine.

RIA Novosti javila je iz Donjecka da vlasti "Donjecke Narodne Republike" (DNR) smatraju da Porošenkov predlog zakona za njih "nije aktuelan", a premijer "Luganske Narodne Republike" (LNR) Genadij Cipkalov da je narod već napravio izbor – "odvojena LNR".

Nove žrtve u Donjecku

Uprkos tome što je na snazi dogovor o poštovanju prekida vatre, najmanje četiri osobe su poginule u današnjem granatiranju regiona Donjecka, saopštili su lokalni zvaničnici.

Lokalni zvaničnici navode da je u granatiranju povređeno još pet osoba, ali ne saopštavaju druge detalje, javlja AFP, prenosi Tanjug.

Izveštač francuske novinske agencije javio je da je područje oko aerodroma u Donjecku pod stalnom artiljerijskom paljbom ali, kako je ranije saopštila ukrajinska vojska, oni su uspeli da odbiju nekoliko napada proruskih aktivista na aerodrom.

U granatiranju Donjecka u nedelju poginulo je šest osoba, a 15 je povređeno, a dva puta je pod udar granata došao i posmatrački tim OEBS-a, saopštila je juče proruska gradska skupština.

To je bilo najteže kršenje sporazuma o prekidu vatre od postizanja dogovora 5. septembra.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи