Читај ми!

Milionska zarada "Islamske države"

Džihadisti "Islamske države", koji su se u početku oslanjali na finansijsku podršku bogatih donatora u Persijskom zalivu, postali su samoodrživa finansijska institucija poput mafijaške organizacije, koja dnevno zarađuje više od tri miliona dolara od krijumčarenja nafte, trgovine ljudima, krađe i iznude, navode američki obaveštajni zvaničnici i eksperti.

Resursi te ekstremističke grupacije prevazilaze bilo koju drugu terorističku organizaciju, rekao je za AP jedan američki obaveštajni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Tanjug.

Veliki prihodi jedan su od razloga za zabrinutost američkih zvaničnika, mada ne postoje podaci da ova grupa planira napade na SAD.

"Islamska država" je zauzela velike delove Sirije i Iraka i kontroliše 11 naftnih polja u obe zemlje. Prodaje naftu i drugu robu starim krijumčarskim kanalima u zemljama protiv čijih vlada se bori – u kurdskim oblastima na severu Iraka, u Turskoj i Jordanu, kažu analitičari.

Američki obaveštajni podaci navode da te vlade nisu umešane u krijumčarenje nafte, ali Obamina administracija vrši pritisak na njih da učine više na suzbijanju islamista.

Pripadnici "Islamske države" prodaju naftu u cisternama po ceni od 25 do 60 dolara za barel, čija je tržišna cena više od sto dolara. Profit od nafte prelazi tri miliona dolara dnevno, kaže Luaj el Kateb, stručnjak Instituta "Brukings" u Dohi.

Džihadisti takođe zarađuju na stotine miliona dolara od šverca antikviteta iz Iraka, koje prodaju u Turskoj, kao i milione dolara od trgovine ljudima, pre svega žena i dece koje prodaju kao seksualno roblje.

"Islamska država" ostvaruje prihod i od iznuda, otkupnina za otete taoce, kao i krađa iz gradova koje je zauzela, kažu analitičari.

"Njihove finansijske aktivnosti podsećaju na aktivnosti jedne mafijaške organizacije. Dobro su organizovani, sistematski sprovode svoje namere putem zastrašivanja i nasilja", kaže drugi obaveštajni službenik.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво