Читај ми!

Vojna pomoć Bagdadu u borbi protiv džihadista

Oko 30 zemalja učesnica konferencije u Parizu, posvećene strategiji borbe protiv Islamske države, saglasilo se da pruži Bagdadu "odgovarajuću vojnu pomoć" u borbi protiv džihadista. Cilj sastanka je zajednička strategija za borbu protiv organizacije Islamska država. Na konferenciji ne učestvuju dve ključne zemlje, Sirija i Iran.

U saopštenju francuskih zvaničnika nije precizirano o kakvoj vrsti vojne pomoći je reč, ali je istaknuto da je borba sa Islamskom državom "najhitnije pitanje", javio je Rojters, prenosi Tanjug.

Otvarajući međunarodnu konferenciju posvećenu strategiji borbe protiv džihadista Islamske države, predsednik Francuske Fransoa Oland istakao je da nema vremena za gubljenje i da odgovor na pretnju ekstremista mora da bude globalan, prenosi Tanjug.

"Kakva je pretnja? Ona je globalna tako da i odgovor mora da bude globalan", poručio je francuski predsednik otvarajući konferenciju na kojoj učestvuje oko 30 zemalja iz celog sveta.

Oland je pozvao na pružanje potpune podrške umerenim pobunjenicima u Siriji, koji se bore protiv režima predsednika Bašara el Asada.

"Za Francusku oni su snage demokratske opozicije. Moraju biti podržani svim sredstvima", rekao je Oland.

Francuski predsednik rekao je i da je borba Iračana protiv terorizma zajednička borba. Oland je pozvao na "jasno, lojalno i snažno" angažovanje u zemlji na strani iračke vlade.

Na konferenciji u Parizu učestvuju, između ostalih, američki državni sekretar Džon Keri, irački predsednik Fuad Masum, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, kao i šefovi diplomatija i zvaničnici oko 30 zemalja.

Oko 40 zemalja, uključujući 10 arapskih država, prihvatile su formiranje koalicije s ciljem da se zajedno bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Nekoliko arapskih zemalja ponudilo je da učestvuje u vazdušnim udarima na džihadiste u Iraku, a Australija je ponudila da pošalje 600 svojih vojnika u Irak i Siriju, saopštili su američki zvaničnici.

Francuska se pridružila Britaniji u izvođenju izviđačkih letova u okviru podrške američkoj vazdušnoj kampanji protiv džihadista u Iraku, započetoj u avgustu, rekao je ministar odbrane Francuske Žan-Iv le Drijan.

Francuska ima baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde su stacionirani i borbeni i izviđački avioni.

Sjedinjene Američke Države odbacile su danas vojnu saradnju sa Iranom u borbi protiv ekstremista Islamske države, ali nisu isključile mogućnost budućih razgovora sa Teheranom o Iraku.

"Mi nemamo, niti ćemo imati vojnu saradnju", rekla je Džen Psaki, portparolka američkog državnog sekretara Džona Kerija u saopštenju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво