Читај ми!

Kijev: NATO počeo isporuku oružja Ukrajini

Najmanje šest civila poginulo u Donjecku u borbama ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika u poslednja 24 časa. Članice NATO-a počele su da snabdevaju Ukrajinu oružjem, tvrdi ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej. Poljska saopštila da će poslati pomoć ukrajinskoj policiji. Vojna vežba, u kojoj učestvuje 15 zemalja, počela u okolini Lavova.

Zamenik gradonačelnika Kostjantin Savinov rekao je da je šest civila poginulo tokom sukoba. Pet osoba poginulo je na licu mesta u bombardovanju, a šesta žrtva podlegla je povredama u bolnici, dodao je Savinov.

Kijev je juče optužio pobunjenike da ugrožavaju mirovni proces zato što intenziviraju napade na položaje ukrajinske vojske.

Kako ističe agencija Frans pres, reč je o najvećem broju civilnih žrtava od proglašenja prekida vatre 5. septembra, koje je prekršeno u više navrata.

U intervjuu za Kanal 5 u nedelju, Geletej je rekao da je razgovarao sa ministrima odbrane, kako je naveo, vodećih zemalja sveta, onih koje mogu da pomognu Ukrajini i "koje je čuju", prenosi Tanjug.

"Snabdevanje oružjem je u toku", dodao je Geletej.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana pošto je slično saopštenje jednog od pomoćnika ukrajinskog predsednika izazvalo diplomatski skandal i talas demantija.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je 4. i 5. septembra učestvovao na samitu NATO-a u Velsu, saopštio je da je, s više članica Alijanse, dogovorio direktno snabdevanje modernim oružjem.

U međuvremenu, list Žečpospolita piše da će Poljska poslati Ukrajini stratešku opremu koja, po poljskim zakonima, uključuje i oružje.

Kako javlja Beta, to će biti poklon Ministarstva unutrašnjih poslova za ukrajinsku policiju, s time da snagama koje podležu resoru unutrašnjih poslova pripada i ukrajinska Narodna garda, koja učestvuje u operacijama protiv proruskih boraca.

Napominje se da će na osnovu bilateralnog sporazuma pokloniti Ukrajini stratešku opremu isključivo za snage koje u Ukrajini podležu resoru unutrašnjih poslova.

Projekat predviđa isporuke strateške opreme, ne precizira kakve, a po poljskim zakonima, u stratešku opremu spada i oružje i oprema tzv. dvostruke namene koja može da se koristi i u vojnim operacijama.

NATO je ranije više puta ponovio da neće slati nikakvo oružje niti vojnu opremu u Ukrajinu.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da se Alijansa neće mešati, ako države članice pojedinačno donesu odluke o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Prošle nedelje, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel, prvi je demantovao isporuku oružja, rekavši da ne zna ni za kakav tajni dogovor o isporuci ubojitog oružja Ukrajini.

"Brzi trozubac 14" kod Lavova

Vojna vežba predvođena SAD, na kojoj učestvuju vojnici iz 15 zemalja, počela je u zapadnoj Ukrajini.

Na vežbi "Brzi trozubac 14", nedaleko od zapadnog ukrajinskog grada Lavova, učestvuje 200 američkih vojnika, prenela je agencija AFP.

Pentagon je ranije saopštio da vojnike šalje na vojnu vežbu u Ukrajini kao znak solidarnosti sa Kijevom.

Oštre borbe vodile su se u nedelju oko aerodroma u Donjecku, a tokom celog dana čula se paljba iz automatskog oružja i eksplozije granata dok su se oblaci crnog dima nadvijali nad gradom, prenela je francuska agencija.

Savet Donjecka saopštio je da je bilo civilnih žrtava, a situaciju u gradu opisao je kao "kritičnu".

Kijev optužuje proruske snage da krše primirje i da intenziviraju napade na položaje vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

Proruske snage to negiraju i tvrde da ukrajinska vojska krši primirje.

Primirje je prvi korak u naporima ka uspostavljanju trajnog mirovnog sporazuma i okončanja petomesečnog konflikta u kojem je više od 2.700 ljudi izgubilo život.

Dva napada na posmatrače OEBS-a

Portparol posmatračke misije OEBS Majkl Bociurkiv rekao je da jenj šestočlani posmatrački tim te ograganizacije dva puta došao pod udar granata u Donjecku, iako je na snazi primirje.

U napadima nijedan član tima nije povređen ali su vozila OEBS-a teško oštećena, prenela je agencija Rojters.

Četiri granate eksplodirale su na oko 200 metara od posmatrača koji su otišli na pijacu u Donjecku zbog izveštaja da su tu ranije pale granate.

Kada še tim posmatrača pomerio na drugu lokaciju, eksplodirala je još jedna granata blizu mesta na kojme su bili.

Posmatrači OEBS su saopštili da su na pijaci na zemlji videli telo žene.

Portparol nije mogao da kaže ko je odgovoran za granatiranje, a, takođe, nema nikakvih dokaza da su posmatrači OEBS namerno gađani.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи