Читај ми!

Uskoro vazdušni udari na Islamsku državu

U okviru proširene vazdušne kampanje protiv džihadista Islamske države, Pentagon najavio da će američki borbeni avioni uskoro početi da kreću iz baze sa severa Iraka. To će američkim avionima olakašati pristup metama, jer su do sada uzletali sa nosača aviona izvan Iraka.

Sekretar za štampu kontraadmiral Džon Kirbi potvrdio je da će "naoružani američki avioni sa posadom" leteti iz Arbila, prestonice iračkog autonomnog kurdskog regiona, ali nije hteo da otkrije detalje.

Američki borbeni avioni koji bombarduju ekstremiste IS u Iraku, do sada su uzletali sa nosača aviona izvan Iraka, podsetio je AFP.

Aerodrom u Arbilu omogućiće nekim avionima lakši pristup borbenom polju, rekao je za AFP neimenovani izvor.

Borbeni avioni imaju manji domet od bombardera ili aviona za nadgledanje i uzletanjem iz baze smanjuju potrebu za češćom dopunom goriva.

Korišćenje vazduhoplovne baze u Arbili odražava proširenu kampanju SAD protiv ekstremista IS, mada su borbeni helikopteri već leteli iz baza u Iraku, preneo je AFP.

Pentagon nije saopštio koji tip naoružanih aviona će biti korišćen, niti koliki je njihov broj angažovan u Arbilu.

"Još postoje neke odluke koje treba da budu donete po tom pitanju", rekao je Kirbi novinarima.

On je naznačio da će američki vazdušni udari u Iraku biti prošireni kao podrška iračkoj vladi i kurdskim snagama koje se bore protiv IS.

Od 8. avgusta, američki avioni izveli su više od 150 vazdušnih napada u Iraku, a većina njih je za metu imala pripadnike IS koji su pretili brani u Mosulu.

Američki predsednik Barak Obama, rekao je da će SAD proširiti vojnu kampanju protiv boraca Islamske države, napadajući ih iz vazduha "gde god se nalazili".

Obamina strategija zalaže se za veću podršku lokalnim snagama u Iraku i umerenim pobunjeničkim borcima u Siriji, sa dodatnih 475 vojnika koji će biti savetnici iračkoj vojsci i imati ulogu podrške.

Dodatne američke trupe, koje će ukupan broj američkih vojnika dovesti do broja od 1.600, počeće da dolaze u Irak naredne sedmice, rekao je Kirbi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво