Читај ми!

Sankcije EU Rusiji sutra stupaju na snagu?

Evropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle nedelje, stupiće na snagu od sutra, kažu briselski diplomatski izvori. Na istoku Ukrajine još ima oko hiljadu ruskih vojnika, saopštili su zvaničnici NATO.

Iako u Evropskoj komisiji kažu da je sastanak ambasadora zemalja članica na temu sankcija Rusiji još u toku, nekoliko agencija javlja, pozivajući se na diplomatske izvore, da je postignut dogovor da sankcije stupe na snagu od sutra, prenosi Tanjug.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu od sutra, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, javlja AFP.

Prema predlogu koji je ranije sačinila Evropska komisija, sankcije bi trebalo da uključe zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

Sem toga, sankcije će ograničiti pristup evropskom finansijskom tržištu ruskim naftnim kompanijama u državnom vlasništvu, što pogađa i "Gaspromnjeft", većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije.

Novi paket sadrži i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu, a predloženo je da se na "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU doda novih dvadesetak imena.

Očekuje se da EU kasnije danas obelodani da li su zemlje članice usvojiti predložu odluku u celini, ili samo neke delove.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара