Читај ми!

Sirija, opozicija za borbu uz SAD

Opoziciona Nacionalna koalicija Sirije, koju podržava Zapad, spremna je da se sa SAD bori protiv militantnih aktivista Islamske države. Barak Obama juče prvi put odobrio američke vazdušne napade u Siriji.

Opozicija navodi da odavno poziva na akciju sa SAD i da je više puta upozorila na grupu Islamska država. Nacionalna koalicija je ponovo pozvala svoje vojno krilo, Slobodnu sirijsku armiju, da prihvati podršku i formira "pouzdane i dobro opremljene snage", javlja Rojters.

"Pozivamo američki Kongres da što pre odobri politiku predsednika Obame i omogući obuku i opremanje Slobodne sirijske armije", stoji u pisanom saopštenju predsednika Nacionalne koalicije Hadija el Bahre, prenosi Tanjug.

Sirijsku opozicionu koaliciju, čije je sedište u Turskoj, podržavaju i priznaju zapadne sile i zemlje Persijskog zaliva koje su među najglasnijim protivnicima sirijskog predsednika Bašara el Asada, ali ona nema dovoljnu podršku na terenu.

S druge strane, islamističke grupe među kojima je i Front el Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, dominiraju na poprištima, podseća Rojters.

Sirijska opoziciona koalicija ukazuje, takođe, da je "jednako važno" shvatiti da je Asadova vlada "ključni uzrok nasilja, brutalnosti i nekažnjivosti u Siriji" i pozvala na akciju i protiv nje jer, kako upozorava, samo borba protiv Islamske države nije dovoljna da bi se region očistio od ekstremista.

Obama je juče rekao Amerikancima da je, prvi put, odobrio američke vazdušne napade u Siriji, kao i dodatne napade u Iraku u svetlu intenzivirane borbe protiv Islamske države.

Obamina odluka da napadi otpočnu i u Siriji, u kojoj i dalje traje trogodišnji građanski rat, označava prekretnicu u stavu predsednika koji se pre godinu dana uzdržao od vazdušnih napada kojim bi Asada kaznio za to što je koristio hemijsko oružje protiv svog naroda.

Tokom trinaestominutnog govora u Beloj kući, Obama je rekao da će goniti aktiviste Islamske države "gde god da se nalaze" kako bi oslabio i konačno uništio tu grupu, koja je zauzela velike delove Iraka i Sirije.

"To znači da neću prezati da preduzmem akciju protiv Islamske države u Siriji, kao i u Iraku. To je suštinski princip mog predsedničkog mandata: ako pretite Americi, nećete naći mira", poručio je on, dan uoči obeležavanja 13. godišnjice terorističkih napada u SAD.

Obama je zatražio od Kongresa da odobri izdvajanje 500 miliona dolara za obuku i naoružavanje "umerenih" sirijskih pobunjenika, a obuka bi se izvodila u Saudijskoj Arabiji, navodi britanska agencija.

SAD su otpočele ograničene vazdušne napada protive Islamske države u Iraku ranije ovog leta, na zahtev bivšeg premijera te zemlje, ali je Obama rekao da neće produbljivati američke vojne akcije dok Irak ne formira novu vladu koja će omogućiti veće učešće svih sekti, što su irački lideri učinili u utorak, podseća AP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво