Читај ми!

Merkel: I sankcije i pregovori sa Rusijom

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se u Bundestagu za hitno stupanje na snagu sankcija Evropske unije protiv Moskve i istovremeno najavila mogućnost za njihovo ukidanje – ukoliko Rusija ispuni dogovore iz plana od 12 tačaka o obustavi vatre u istočnoj Ukrajini.

Angela Merkel je rekla da se Nemačka, povodom postojeće situacije, zalaže da se sada objave sankcije Rusiji i izrazila nadu da će se o tome ubrzo odlučiti, prenosi Tanjug.

Države EU su u petak donele odluku o pooštrenju sankcija prema Rusiji, ali je njihovo stupanje na snagu odloženo zbog dogovora o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, podsećaju nemački mediji, navodeći da sankcije stupaju na snagu kada se te mere objave u službenom listu EU.

Nemački mediji navode da je u planiranim pooštrenjima sankcija reč o blokadi računa i putovanja u inostranstvo za oko 20 dodanih osoba, privrednim sankcijama protiv ruskih državnih banaka, firmi za naoružanje i firmi u oblasti energetike, ali i o zabrani izvoza tehnologije za eksploataciju nafte i drugim ograničenjima za dobra koja se mogu koristiti za vojne potrebe.

Merkelova je, takođe, rekla da se te sankcije prema Rusiji mogu povući ukoliko se ispuni dogovoreno i istakla da se sankcije uvode samo kada su neophodne. Istovremeno je naglasila spremnost za ukidanje sankcija.

"Ako se 12 tačaka suštinski ispune, mi ćemo biti prvi koji će nove sankcije ponovo ukinuti", rekla je Merkelova i dodala da je put za prevazilaženje ukrajinske krize još "dug i kamenit".

Merkelova je, takođe, izrazila duboko ubeđenje da će na kraju pobediti "snaga prava" i, kada je reč o Moskvi – dodala da "vrata za pregovore" jesu i ostaju otvorena.

Kako javlja AFP, ambasadori zemalja EU nisu danas postigli dogovor o primeni sankcija koje su prošle nedelje uvedene Rusiji, a njihov novi sastanak biće održan u četvrtak u Briselu.

"Ambasadori će se ponovo sastati, kako bi nastavili razgovore o sankcijama, i biće ponovo razmotrena situacija u Ukrajini", rekao je za AFP jedan neimenovani izvor u Briselu, prenosi Beta.

"Neke zemlje zatražile su još vremena. Po ovom pitanju, jedinstvo je apsolutno ključna i strateška stvar", rekla je novinarima u Briselu šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, ne navodeći koje su to zemlje.

Međutim, diplomate kažu da su države koje imaju bliske veze s Rusijom, kao što su Italija, Austrija i Finska, uzdržane kad je reč o sprovođenju novih sankcija Moskvi.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво