Читај ми!

Kameron Škotima: Ostajte ovde...

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, lider opozicionih laburista Ed Miliband i lider Liberalnih demokrata Nik Kleg su u današnjem zajedničkom saopštenju naveli da će u sredu otputovati u Škotsku, u kojoj 18. septembra treba da bude održan referendum o nezavisnosti i da će pozvati Škote da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U saopštenju trojice političara navodi se: "Želimo da čujemo glasače i razgovaramo sa njima o ogromnom izboru s kojim su suočeni. Naša poruka stanovništvu Škotske biće jednostavna: 'Želimo da ostanete'", prenosi Tanjug pisanje aggencije AFP.

Oni će propustiti uobičajenu nedeljnu debatu u parlamentu radi odlaska u Škotsku, u kojoj će voditi kampanju za njen ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Agencija Rojters prenela je da britanski premijer danas "preklinje" Škote da ne glasaju za nezavisnost na referendumu iduće sedmice, uz obećanje da će učiniti sve što može da održi zajedno Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kameron je istakao da ostatak Ujedinjenog Kraljevstva želi da Škoti ostanu: "Učiniću sve što mogu da ih ubedim da ostanu", rekao je premijer Velike Britanije.

"Pravo mesto gde treba da budem nije Vestminster (na sednici posvećenoj pitanjima premijeru), već Škotska, da bih saslušao ljude, da bih razgovorao s ljudima", dodao je Kameron.

"Na kraju, na Škotima je da odluče, ali želim da im kažem da znaju da ostatak Ujedinjenog Kraljevstva –i ja kao premijer – želimo da ostanu", istakao je Kameron.

Najnovija anketa pokazuje da je podrška nezavisnosti Škotske skočila sa 32 na 38 odsto glasova, dok je za ostanak pala sa 45 na 39 odsto, u odnosu na mesec dana ranije sprovedeno istraživanje javnog mnjenja.

"Ima mnogo toga što nas razdvaja – ali ima jedna stvar u kojoj smo složni: Ujedinjeno Kraljevstvo je bolje zajedno", zaključili su u saopštenju Kameron, Miliband i Kleg, prenela je francuska agencija.

Kraljica Elizabeta II je nezvanično neutralna u vezi sa tim pitanjem, ali mediji izveštavaju da je ona privatno "prestravljena" mogućnošću prekida Unije, koja traja više od 300 godina.

I bivši britanski premijer Gordon Braun vodi kampanju za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu, navela je agencija AFP.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара