Читај ми!

Libija, kud plovi ovaj parlament?

Libijci iznajmili grčki trajekt na kojem se, iz bezbednosnih razloga i daleko od Tripolija, održavaju sednice parlamenta. Brod je usidren u Tobruku, a broj poslanika polako opada – od 200, ostalo ih je samo 115.

Brodom, kako navodi britanski Gardijan, upravlja grčka posada, a trajekt je ukotvljen u Tobruku nedaleko od egipatske granice, pošto su islamisti zauzeli Tripoli i veći deo Bengazija.

Linija fronta između islamista i libijskih vlasti, koje na sve moguće načine pokušavaju da se "održe u životu", nalazi se nedaleko od aerodroma u Tobruku, a luka u tom gradu je, suštinski, jedina teritorija u Libiji koja nije pod kontrolom islamista.

Sednice parlamenta se još uvek održavaju u svečanoj sali lokalnog hotela, oko kojeg su raspoređeni "hameri" puni vojnika.

Na brodu, koji brane patrolni brodovi, smeštene su porodice poslanika.

Suštinski, libijske vlasti koje kontrolišu devizne rezerve i većinu naftnih polja nadaju se da će vremenom uspeti da stvore vojsku, a da će, istovremeno, islamisti nestati.

U igru su se uključile i druge države, pa tako Katar podržava islamiste, dok Ujedinjeni Arapski Emirati podržavaju grupaciju zastupljenu u parlamentu. Oružje islamistima stiže iz Sudana, tvrde izvori iz Pentagona.

U Libiji taj trajekt počinju da zovu "čamac za spasavanje".

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво