Читај ми!

Kampanja protiv otcepljenja Škotske

Pristalice koje su za to da Škotska ostane u sastavu Velike Britanije pokrenuli su široku političku kampanju, deset dana uoči glasanja o nezavisnosti na referendumu 18. septembra.

Lider britanskih laburista Ed Miliband pridružio se stavu konzervativnog ministra finansija Džordža Ozborna da Škotskoj treba da se daju veća ovlašćenja, ali odmah pošto se Škoti izjasne sa "Ne" otcepljenju od Velike Britaniji, prenosi Tanjug.

Miliband ocenjuje da se radi o podmićivanju Škota u poslednjem trenutku, jer su analize javnog mnenja pokazale da je "kamp prounionista izgubio svoju prednost u odnosu na secesioniste".

Birači u Škotskoj izaći će na birališta u četvrtak, 18. septembra, kada će se izjasniti da li su za to da Škotska ostane u sastavu Velike Britanije ili da postane nezavisna država.

U poslednjoj nedelji kampanje, očekuje se da će se Miliband pridružiti stavu bivšeg britanskog premijera Gordona Brauna koji je rekao da Vestminster mora da ispuni svoja obećanja Škotskoj u daljem prenosu vlasti Edinburgu tako da glas "Ne" ne znači da se bilo šta desilo.

Ministar Ozborn naveo je juče za Bi-Bi-Si da je pružanje većih ovlašćenja Škotskoj vezano za poresku politiku, mnogo veću fiskalnu autonomiju, veću kontrolu nad javnim rashodima, više kontrole nad stopom izdvajanja za socijalna davanja i niz drugih mera.

Planirane mere Londona u korist Edinburga bile bi rezultat dogovora sve tri glavne partije u britanskom parlamentu.

"Mere bi bile primenjene onog momenta čim bi se čulo 'Ne' na prestojećem referendumu", navodi Ozborn.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво