Читај ми!

Francuski novinar o zarobljeništvu u Siriji

Francuski novinar Nikolas Enan, koji je krajem prošle godine otet u Siriji a zatim i oslobođen, izjavio da ga je tokom višemesečnog zarobljeništva mučio Mehdi Nemuš, napadač odgovoran za smrt četvoro ljudi u pucnjavi u Jevrejskom muzeju u Briselu krajem maja.

Enan je u tekstu objavljenom na sajtu francuskog magazina Poan naveo da je među islamskim ekstremistima koji su ga držali u zarobljeništvu bio Nemuš, koji je bio njegov čuvar između jula i decembra 2013. godine, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

Francuski novinar, jedan od četvorice otetih novinara koje su džihadisti oslobodili u aprilu ove godine, rekao je da je 29-godišnji Nemuš bio nasilan i da su ga se svi plašili.

"Kad nije pevao, Nemuš je mučio zarobljenike. On je bio jedan od nekoliko francuskih islamista čije bi posete zatvoru prestravljivale pedesetak sirijskih zarobljenika, koji su se nalazili u ćelijama blizu moje", rekao je Enan.

"Svako veče bi u sobi za saslušavanja, gde sam i ja ispitivan, pljuštali udarci, a mučenje bi trajalo čitavu noć, sve do jutarnjih molitivi", opisao je francuski novinar.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio je da su obaveštajne službe te zemlje "dostavile sudskim organima informacije koje ukazuju da je Nemuš možda bio čuvar naših talaca. Pravda mora biti zadovoljena, a Nemušu se mora suditi".

Nemuš, koji je u napadu u Jevrejskom muzeju u Briselu ubio jedan izraelski bračni par, jednu Francuskinju i radnika muzeja, uhapšen je nedugo posle napada u Marseju, zatim izručen Belgiji, gde u pritvoru čeka početak suđenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво