Читај ми!

Granate u Donjecku, prekršeno primirje

Nakon Marijupolja, artiljerijska paljba čuje se i u blizini aerodroma u Donjecku, javlja Rojters. Prve žrtve od proglašenja primirja. OEBS objavio 12 tačaka sporazuma Kijeva i proruskih aktivista. Predviđen specijalni status za Lugansk i Donjeck, javlja RT.

19.40 - Kontakt grupa za Ukrajinu za sedam - osam dana će razmatrati specijalni status za istočne regione te zemlje, rekao Aleksandar Zaharčenko, premijer "Donjecke Narodne Republike", javlja Interfaks.

18.45 - Ministarstva odbrane SAD, Italije, Poljske i Norveške demantovale informaciju da će slati oružje Ukrajini, javlja Rojters.

18.35 - Evropska unija je "spremna da preispita" odluku o novim sankcijama protiv Rusije, ako se prekid vatre u istočnoj Ukrajini "održi", izjavio je predsednik Evropskog Saveta Herman Van Rompej.  

17.00 - Zahvaljujući Protokolu iz Minska pojavila se realna mogućnost da počne proces političkog dijaloga u Ukrajini, izjavila je predstavnica OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini, javlja Itartas.

15.20 - Ukrajina će dobiti vojne savetnike i naoružanje iz SAD, Francuske, Italije, Poljske i Norveške u skladu sa dogovorom koji je postignut na samitu NATO, objavio je pomoćnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka Jurij Litsenko. 

11.45 – Jedna žena je poginula, a troje civila povređeno u napadima tokom noći u Marijupolju, javlja Rojters

Severno od Donjecka, najvećeg grada na istoku Ukrajine, jutros se čula artiljerijska paljba, može se videti i veliki crni oblak dima, prenosi Rojters navode svedoka.

To predstavlja novo kršenje prekida vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, koji je na snazi tek 40 sati, a već je jednom prekršen kasno sinoć, kad se artiljerijska vatra čula i u Marijupolju, gradu sa oko pola miliona stanovnika na Azovskom moru, nedaleko od granice sa Rusijom.

Kako navodi Rojters, granate koje danas padaju na Donjeck stižu sa područja u blizini aerodroma, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, iako je sam grad u rukama proruskih snaga.

Pripadnici proruskih snaga su izveštaču britanske agencije rekli da je aerodrom sada prazan i da se vode borbe za kontrolu nad obližnjom vojnom bazom.

Sinoć je u Marijupolju došlo do prvog ozbiljnog kršenja primirja, koje su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Izveštač Rojtersa video je industrijsku halu, kamion i benzinsku stanicu u plamenu u području u granicama Marijupolja, ali nema navoda o eventualnim ljudskim žrtvama.

"Došlo je do artiljerijskog napada... nemamo informacije o žrtvama", rekao je ukrajinski oficir agenciji Rojters.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan je u petak u Minsku i stupio je na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu.

Pre proglašenja primirja Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" sastavila je izveštaj u kojem optužuje sukobljene strane u ukrajinskom konfliktu za ratne zločine, uključujući neselektivno granatiranje, otmice, mučenje i ubistva.

Specijalni status za Donjeck i Lugansk

OEBS je objavio plan u 12 tačaka za primenu primirja na istoku Ukrajine, potpisan 5. septembra u Minsku, koji predviđa specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast.

"Da se decentralizuje vlast, između ostalog time što će Ukrajina usvojiti zakon o privremenoj proceduri za lokalne vlasti u delovima Donjecke i Luganske oblasti (zakon o specijalnom statusu)", glasi jedna odredba iz Protokola, prenosi Raša tudej.

Druga odredba predviđa održavanje "prevremenih lokalnih izbora", u skladu sa priznanjem specijalnog statusa Donjecke i Luganske oblasti.

Zvanični Kijev mora da nastavi sa "inkluzivnim svenacionalnim dijalogom", navodi se u Protokolu koji je OEBS objavio jutros, zasad samo na ruskom. Plan u 12 tačaka takođe predviđa amnestiju za proruske snage u Donbasu.

Istovremeno, iz Ukrajine "treba da budu povučene sve nelegalne vojne formacije, vojna oprema, ali i militanti i plaćenici".

Neke od preostalih odredaba predviđaju da međunarodni posmatrači OEBS-a prate primenu prekida vatre u Ukrajini i na ukrajinsko-ruskoj granici, oslobađanje svih ratnih zarobljenika i otvaranje humanitarnih koridora.

Pored toga, na granici Ukrajine i Rusije će uz pomoć OEBS-a biti uspostavljena "bezbednosna zona", navodi se u dokumentu, koji takođe poziva na primenu mera za poboljšanje loše humanitarne situacije na istoku Ukrajine, ali i na usvajanje plana za ekonomski razvoj Donbasa.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво