Читај ми!

Snimak ubistva novinara autentičan

Američki Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je da je posle analize utvrđeno da je snimak egzekucije američkog novinara Stivena Sotlofa autentičan, rekla je portparolka Saveta Kejtlin Hajden.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron danas predsedava hitnom sastanku britanskog Komiteta za vanredne situacije zbog pogubljenja Sotlofa koje su izvršili islamistički ekstremisti i pretnje da će iduća žrtva biti britanski talac.

Na vanredni sastanak stigli su i britanski ministar odbrane Majkl Falon i bivši ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

Na snimku ubistva Sotlofa, maskirani ekstremista upozorio je da će sledeći biti ubijen Britanac Dejvid Kautorn Hejns, zbog američkih vazdušnih napada na ekstremiste u severnom Iraku.

Velika Britanija nije se, za sada, pridružila američkim vazdušnim napadima na islamske džihadiste, ali pomaže u naoružavanju kurdskih boraca u severnom Iraku i dostavlja avionima pomoć opkoljenom stanovništvu na planini Sindžar i u gradu Emerli.

Posle objavljivanja snimka brutalnog ubistva novinara, američki predsednik Barak Obama naredio je povećanje od oko 350 američkih vojnika u Bagdadu, radi zaštite američke ambasade. 

Upućeni su i visoki zvaničnici na Bliski istok s ciljem "izgradnje jačeg regionalnog partnerstva" u borbi protiv džihadista "Islamske države", saopštila je Bela kuća.

Bela kuća je saopštila da dodatna američka vojska koja je upućena u Bagdad neće učestvovati u borbenim dejstvima. SAD je zabrinut zbog pretnji sunitskih džihadista koji su preuzeli kontrolu nad velikim područjem Iraka i Sirije, prenela je agencija Rojters.

Američki predsednik je rekao da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da budu zastrašene ekstremističkom grupom. Obama je u obraćanju novinarima u Talinu, u Estoniji, rekao da SAD tuguje za pogubljenim novinarom Stivenom Sotlofom i osudio taj "zastrašujući akt nasilja".

"Naš domet je veliki i pravda će biti zadovoljena", upozorio je američki predsednik.

Džihadisti "Islamske države" objavili su u utorak snimak odsecanja glave Sotlofu (31), koji je mirnim glasom u kameru rekao da je žrtva odluke američkog predsednika Baraka Obame da pojača vazdušne udare protiv džihadista u Iraku.

Potom je maskirani ekstremista sa britanskim akcentom (vrlo moguće da je reč o istom muškarcu koji je ubio i američkog novinara Džejmsa Folija), nožem odsekao glavu Sotlofu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво