Читај ми!

Poginulo 87 ukrajinskih vojnika

Nove žrtve na istoku Ukrajine, ubijeno najmanje 87 ukrajinskih vojnika. Oprečne informacije iz Kijeva i Moskve nakon telefonskog razgovora Petra Porošenka i Vladimira Putina. Dogovoren prekid vatre u Donbasu, tvrdi kabinet ukrajinskog predsednika. Ruski predsednik: Ne učestvujemo u sukobu. Kijev planira "projekat zida" – izgradnju "istinske državne granice", najavio Arsenij Jacenjuk.

21.45 - SAD će poslati oko 200 svojih vojnika, koji će učestvovati u vojnim vežbama u Ukrajini, saopštio je Pentagon, prenosi Tanjug.

17.55 - Pariz saopštio da ne postoje uslovi da prva dva vojna broda Mistral budu isporučena Rusiji, javlja Bi-Bi-Si

17.05 – Ukrajina će sredinom septembra biti domaćin vojnih vežbi koje će predvoditi američka vojska, saopštilo je ministarstvo odbrane Poljske. 

16.50 – Najmanje 87 ukrajinskih vojnika ubijeno je u gradu Ilovajsku na istoku Ukrajine, pošto su se našli u okruženju proruskih aktivista, saopštili su visoki ukrajinski vojni zvaničnici, javlja AP.

14.45 – Vladimir Putin zatražio da se ukrajinske trupe povuku sa istoka zemlje i da proruski aktivisti prekinu ofanzivu kako bi se zaustavilo krvoproliće. Putin je uveren da će se do 5. septembra postići dogovor o okončanju sukoba, javlja Raša tudej.

14.10 – Nemačka vlada nema potvrdu dogovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, tako da je plan primene novih dodatnih sankcija protiv Rusije i dalje važeći, saopštio je portparol vlade u Berlinu, prenosi Rojters.

12.00 – Rusija je "teroristička država" koja "vodi rat u istočnoj Ukrajini", rekao ukrajinski premijer i najavio da Kijev planira "projekat zida", prenosi Rojters.

11.15 – Proruske snage preuzele kontrolu nad aerodromom u Donjecku, javlja Itartas.

10.55 – Putin i Porošenko se nisu dogovorili o prekidu vatre, jer Rusija ne učestvuje u sukobu na istoku Ukrajine, saopštio je portparol ruskog predsednika, prenose RIA Novosti.

10.10 – Kijev: Putin i Porošenko se dogovorili o prekid u vatre u regionu Donbas na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko postigao je dogovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o "stalnom prekidu vatre" na istoku Ukrajine, u regionu Donbas, saopštila je pres-služba ukrajinskog predsednika posle telefonskog razgovora šefova dveju država.

"Predsednici su se međusobno saglasili o koracima koji će omogućiti da nastupi mir", navodi se u saopštenju iz Kijeva, koje je preneo Rojters.

Iz Putinovog kabineta, međutim, stiže drugačije objašnjenje: Putin i Porošenko se nisu dogovorili o prekidu vatre, jer Rusija ne učestvuje u sukobu na istoku Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Prethodno je Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio da su se dvojica lidera uglavnom saglasila oko toga šta treba da bude preduzeto da bi se okončala ukrajinska kriza.

"Predsednici dveju zemlja razmenili su mišljenja o tome šta treba prvo preduzeti kako bi se krvoproliće na jugoistoku Ukrajine okončalo što pre", rekao je Peskov.

"Stavovi Putina i Porošenka prema mogućim načinima za okončanje ove teške krize – znatno se podudaraju", dodao je portparol ruskog predsednika.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ocenio je da je Rusija "teroristička država" koja "vodi rat u istočnoj Ukrajini" i najavio da Kijev planira "projekat zida" koji podrazumeva izgradnju "istinske državne granice" između Ukrajine i Rusije, preneo je Rojters.

Jacenjuk je, dan uoči samita NATO-a koji će sutra i prekosutra biti održan u Velsu, ponovio želju Ukrajine da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi.

"Rusija je teroristička i agresorska država i snosiće odgovornost u skladu sa međunarodnim zakonom", istakao je Jacenjuk na sednici kabineta koja je prenošena na televiziji, koristeći oštru retoriku dan uoči samita NATO-a koji se održava u Velsu.

"Što se tiče NATO-a, smatram da bi najispravnija odluka bila da se Ukrajina primi u članstvo Alijanse", dodao je, ponavljajući apel koji je uputio prošle nedelje, preneo je Rojters.

Jacenjuk je rekao i da je Ukrajina usvojila "projekat zida" koji podrazumeva izgradnju "istinske državne granice" između Ukrajine i Rusije, ali nije objasnio na šta tačno misli.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je u Talinu da je "suviše rano da se kaže" koliko su ozbiljni navodi da je između Moskve i Kijeva postignut dogovor o stalnom prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Obama je na pres-konferenciji u estonskoj prestonici rekao da je prekid vatre dobra prilika "koju treba nadograditi", prenose agencije.

Tokom vikenda, lideri Evropske unije dogovorili su se da pripreme nove sankcije koje mogu biti donete ove nedelje, pošto je NATO optužio Rusiju za slanje tenkova i trupa na jugoistok Ukrajine. Očekuje se da na samitu NATO-a u Velikoj Britaniji u četvrtak budu odobrene mere za suprotstavljanje akcijama Rusije u Ukrajini.

Proruski aktivisti preuzeli aerodrom u Donjecku 

U međuvremenu, proruski aktivisti su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Donjecku, koji je duže vreme bio u rukama ukrajinske vojske, javila je ruska agencija Itartas.

Borba za aerodrom je počela sinoć oko 23 sata po lokalnom vremenu, a do jutros su proruske snage odnele pobedu i stavile aerodrom pod svoju kontrolu, izjavili su očevici ruskoj agenciji.

Istovremeno se nastavljaju borbe za grad Donjeck, navode svedoci sa lica mesta, dodajući da je tokom noći u tim sukobima jedna osoba poginula, a jedna povređena.

Aerodrom u Donjecku je imao veliku stratešku važnost za ukrajinsku vojsku i oko njega su se vodile najžešće borbe.

Ukrajinske snage su se u ponedeljak, 1. septembra, takođe povukle sa glavnog aerodroma u Lugansku, nakon što su prethodno dobile naređenje da to učine.

Proruske snage "Donjecke Narodne Republike" zauzele su i važan auto-put koji povezuje gradove Donjeck i Marijupolj, javio je Itartas, pozivajući se na lokalne vlasti.

Taj auto-put je od velikog značaja zato što prolazi pored gradova Dokučajevsk i Novotrojckoje, odakle su ukrajinske snage granatirale Donjeck.

Itartas nije mogao da dobije potvrdu te informacije iz drugih izvora.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара