Читај ми!

Gauk: Rusija i Evropa više nisu partneri

Nemački predsednik Joahim Gauk kaže da je Rusija "de fakto okončala svoje partnerstvo" sa Evropom.

Nemački predsednik Joahim Gauk je to izgovorio tokom obraćanja na obeležavanju 75. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, u poljskom gradu Gdanjsk, prenosi Beta.

Želimo partnerstvo i dobrosusedske odnose (s Rusijom) u budućnosti, ali pod uslovom da Moskva promeni politiku i "vrati se poštovanju ljudskih prava", rekao je Gauk.

Ukazujući na "čudo" posleratnog pomirenja Nemaca i Poljaka, Gauk je istakao da je razočaran razvojem situacije u Rusiji.

"Mi smo verovali i želeli da verujemo da Rusija, zemlja Tolstoja i Dostojevskog, takođe može da bude deo Evrope. Zato smo se šokirali kad je na evropskim granicama izbio novi konflikt. Oružani konflikt koji ima za cilj uspostavljanje novih granica i novog poretka. Činjenica je da su stabilnost i mir na našem kontinentu ponovo ugroženi", rekao je nemački predsednik.

Posle okončanja Hladnog rata, "EU, NATO i velike industrijski razvijene zemlje su razvile posebne odnose sa Rusijom i na različite načine je integrisale. Rusija je sada, de fakto, raskinula to partnerstvo", istakao je Gauk, a preneo Tanjug.

Inače, Gauk je u Poljskoj govorio o "novom oružanom sukobu na granicama Evrope".

Poljski predsednik Bronjislav Komorovski, koji je održao govor pre Gauka, pozvao je na "hrabrost i odlučnost u borbi protiv onih koji ugrožavaju međunarodni red, mir i slobodu".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво