Читај ми!

"Islamska država", pretnja za ceo svet

Džihadisti "Islamske države" koji su poslednjih nedelja zauzeli velike delove Iraka i Sirije, pretnja su za region, ali i za ceo svet. Zvaničnici UN-a ističu da su i teroristi, ali i iračke snage ubijali civile i počinili ratne zločine. Velika Britanija uvodi nove mere protiv ekstremista.

Sunitski ekstremisti iz "Islamske države", zauzeli su veliki deo zapadnog i severnog Iraka, a prošlog meseca nastavili su ofanzivu prema područjima koje kontrolišu Kurdi i druge verske manjine. Teško je proveriti koliko je nastradalih - pominje se cifra od pet hiljada ljudi.

Vlada u Bagdadu upozorava da su džihadisti pretnja teritrorijalnom integritetu Iraka, ali i globalna pretnja.

Irački ministar za ljudska prava Muhamed Šija el Sudani napominje da džihadisti "Islamske države" gaze sve principe ljudskih prava i međunarodnog prava.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija prstom upiru na obe strane.

"Postoje dokazi da su pripadnici grupe Islamska država ciljano ubijali ljude, nasilno im menjali veru, otimali ih, seksualno zlostavljali i mučili. I iračke snage odgovorne su za namerne napade na civile", kaže Flavia Pansijeri iz Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.

Zapadni lideri osuđuju neshvatljive zločine koji su počinili džihadisti jer ne odgovaraju njihovom shvatanju sveta. Velika Britanija uvodi nove mere kako bi sprečila opasnost od ekstremista. Oko 500 Britanaca pristupilo je borcima Islamske države u Iraku i Siriji.

Premijer Dejvid Kameron najavljuje da će Ujedinjeno kraljevstvo usvojiti nove zakone koji će britanskoj policiji dati ovlašćenja da zaplene pasoše islamista za koje se sumnja da nameravaju da idu da se bore.

Predviđena je i tešnja saradnja među evropskim bezbednosnim službama, pojačana kontrola putnika na aerodromima i isporuka moderne opreme Turskoj za kontrolu granice, preko koje evropski islamisti najčešće putuju u Siriju i Irak.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво