Читај ми!

Sankcije Rusiji uticaće na nemačku ekonomiju

Dalje sankcije prema Moskvi mogu pogoditi nemačku ekonomiju, rekla nemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila da i nepreduzimanje koraka protiv "moskovske agresije u Ukrajini", nije opcija.

Merkelova je na konferenciji za medije u Berlinu istakla da, takođe, ima uticaj i ako se dozvoli da se granice u Evropi pomeraju i napadaju druge zemlje, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, prihvatanje ruskog ponašanja nije opcija i da je zbog toga potrebno da se pripreme dalje sankcije prema Moskvi.

U međuvremenu, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Moskva preduzeti mere odmazde ako joj EU uvede nove sankcije.

"Nažalost, Evropski savet, uprkos interesima zemalja članica, popušta pred zemljama koje hoće da sprovode geopolitičke planove da bi povećale konfrontaciju sa Rusijom", ističe se u saopštenju.

"Mi se nadamo da će EU biti u stanju da nezavisno sagleda situaciju, odvoji se od stereotipa iz prošlog veka i počne konstruktivno da pomaže u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini", poručilo je ministarstvo, preneo je Itartas.

Kako se dodaje u saopštenju, ako Rusiji budu uvedene nove sankcije – ona će preduzeti mere odmazde radi odbrane svojih interesa.

Lideri Evropske unije saglasili su se na samitu održanom proteklog vikenda da uvedu nove sankcije Rusiji, koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini", rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima posle tog sastanka.

"Oružje za Kurde za spas ljudskih života"

Govoreći u Bundestagu, Merkelova je istakla da je planirana isporuka naoružanja Kurdima u Iraku zbog pretnji terorista "Islamske države" opravdana i dodala da postoji šansa za spas ljudskih života i sprečavanje daljih ubistava.

"Tu šansu mi moramo iskoristiti", rekla je Merkelova i upozorila na opasnost humanitarne katastrofe u tom regionu, preneli su nemački mediji.

Napomenuvši da se nijedan konflikt ne može rešiti samo vojnim sredstvima, Merkelova je rekla da IS demonstrira pravo na moć izvan granica i da se kurdski autonomni pokret suočava sa problemom snabdevanja izbeglica.

"Preti nam humanitarna katastrofa", rekla je Merkelova i navela da je IS proteklih sedmica počinila neshvatljive zločine, jer su oni "na strašan način uklonili s puta sve što ne odgovara njihovom shvatanju sveta".

Nemačka vlada je saopštila ovog vikenda da će kurdskim borcima u Iraku poslati visokosofisticirane puške, protivtenkovsko oružje i oklopna vozila, javio je AP.

Iz ministarstva odbrane je rečeno da će to naoružanje, zajedno sa zaštitnom opremom i opremom za komunikaciju, biti dovoljno za 4.000 kurdskih boraca.

Počev od kraja septembra, biće upućene tri pošiljke, sa 8.000 automatskih pušaka G-36 sa municijom, 30 protivtenkovskih mobilnih sistema MILAN i pet oklopnih vozila "dingo", navela je agencija.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво