Читај ми!

Lugansk, Ukrajinci se povlače

Okršaj kod aerodroma u Lugansku, ukrajinske snage se povukle. Ukrajinski vojnici se sukobili sa ruskim tenkovima na istoku zemlje, tvrdi Kijev. Putin optužio Evropu da ignoriše to što ukrajinska vojska puca na civile. Danas Kontakt grupa za Ukrajinu u Minsku.

22.05 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je šokirano izjavom ukrajinskog ministra i istaklo da se takvim izjavama "uvlači ukrajinski narod u nastavak građanskog sukoba", javlja RIA Novosti.

18.00 - Italijanski dnevnik La republika piše da je Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora rekao predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barosu da može da "zauzme Kijev za dve sedmice".

16.30 – Ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej ocenio da je na pomolu "veliki rat" sa Rusijom u kome bi moglo da strada na desetine hiljada ljudi, prenosi AFP.

12.00  Ukrajinska vojska se povukla posle žestokog okršaja sa proruskim aktivistima na aerodromu u Lugansku. Nedugo zatim, ukrajinske snage povukle su se i iz mesta Georgijevka.  

11.00  Ukrajinske snage su se sukobile sa proruskim aktivistima na međunarodnom aerodromu u Lugansku, naveli su ukrajinski zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si.

10.00  Putin optužio Evropu da ignoriše to što ukrajinska armija puca direktno na civile.  

9.50 – Ukrajinski ministar odbrane tvrdi da ruskih vojnika ima u Donjecku i Lugansku i da je "Ukrajina u ratu sa Rusijom".

9.15 – Lavrov: Neće biti vojne intervencije Rusije u Ukrajini, ali ukrajinska vojska mora da se povuče s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve.

Ukrajinske snage su se povukle sa glavnog aerodroma u Lugansku, na istoku Ukrajine, nakon što su prethodno dobile naređenje da to učine, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko.

U regionu Luganska, ukrajinske snage su dobile naređenje i povukle su se sa aerodroma, rekao je Lisenko novinarima i dodao da je u protekla 24 sata stradalo sedam ukrajinskih vojnika.

Prethodno je portparol ukrajinske vojske Leonid Matjukin napisao na Fejsbuku da su sukobi između ukrajinskih vojnika i tenkovskog bataljona ruskih oružanih snaga nastavljeni kako bi preuzeli kontrolu nad aerodromom u Lugansku.

Ovo je poslednja u nizu optužbi ukrajinske strane da je Moskva direktno umešana u sukob na istoku Ukrajine.

Ukrajinska obalska straža ranije je saopštila da su nestala dvojica mornara, a sedmorica povređena u jučerašnjem artiljerijskom napadu na ukrajinski patrolni brod u Azovskom moru.

"Brod je potonuo. Uspeli smo da spasemo osam mornara, zahvaljujući drugim brodovima koji su pritekli u pomoć. Sedmorica njih su ranjena ili su zadobili opekotine. Dvojica mornara su nestala. Spasilačka operacija se nastavlja", izjavio je predstavnik Obalske straže Serhij Astahov.

Ukrajinska pogranična služba saopštila je juče da su dva njihova patrolna broda napadnuta u blizini grada Marijupolja, na obali Azovskog mora.

Ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej rekao je da ruskih vojnika ima u Donjecku i Lugansku i da je "Ukrajina u ratu sa Rusijom".

"Ruskih vojnika ima – ne samo u Donjecku već i u zoni aerodroma u Lugansku. Ima ih i u drugim gradovima", rekao je ministar za televiziju Inter.

Geletej je rekao da "Rusija odlučuje o tome šta će se dogoditi u Donbasu", industrijskom regionu u kojem se nalaze rudnici uglja, a gde su i Donjeck i Lugansk.

Putin: Evropa ignoriše udare na civile

Ruski predsednik Vladimir Putin za to vreme optužuje Evropu da ignoriše to što ukrajinska armija puca direktno na civile na istoku Ukrajine.

"Ukrajinska vojska direktno na meti svoje vatre ima stambena naselja i, nažalost, mnoge zemlje, uključujući Evropu, radije ne bi da to primete", rekao je Putin za rusku televiziju, prenela je agencija AFP.

Putin je okrivio Kijev zbog odbijanja da uđe u direktne političke razgovore sa "separatistima" (proruskim snagama) na istoku Ukrajine.

Istovremeno, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da neće biti vojne intervencije Rusije u Ukrajini, ali da se ukrajinska vojska mora povući s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve i založio se za hitno primirje na ukrajinskom istoku.

"Računam veoma na pregovore zakazane za danas, pre svega fokusirajući se na sporazum o hitnom i bezuslovnom primirju (u Ukrajini)", rekao je Lavrov povodom sastanka trilateralne Kontakt grupe u Minsku, kojem će prisustvovati predstavnici Ukrajine, OEBS-a, Rusije i, verovatno, proruskih snaga sa ukrajinskog istoka.

Lavrov je potvrdio da ruske vojne intervencije u Ukrajini neće biti i da je Moskva "isključivo za mirno rešavanje te najteže krize, te tragedije", prenela je agencija AFP.

Sednica trilateralne Kontakt grupe za rešavanje krize na istoku Ukrajine biće održana danas, javila je beloruska agencija Belta.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво