Читај ми!

Putin za političko rešenje krize u Ukrajini

Vladimir Putin pozvao Kijev da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize u istočnoj Ukrajini, naglasivši da taj region treba da ostane deo Ukrajine. Deset ruskih padobranaca koji su pre skoro nedelju dana zarobljeni na teritoriji Ukrajine, vratilo se jutros kući posle razmene vojnika, javljaju ruski mediji.

Zvanični Kremlj je saopštio da predsednik Vladimir Putin u intervjuu državnoj ruskoj televiziji nije pozvao na otcepljenje istočnog dela Ukrajine, naglasivši da taj region treba da ostane deo Ukrajine, a sukobe u tom delu nazvao je unutrašnjim konfliktima, prenosi Tanjug.

Putin je pozvao Kijev da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize na istoku Ukrajine, uključujući i razgovore o "državnosti".

"Moramo momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva i državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi", preneo je AFP Putinove reči, ukazujući da se prvi put pominje reč državnost i govori o političkom i državnom statusu.

Putin je u intervjuu naglasio da Rusija ne može da stoji po strani i gleda kako stradaju ljudi, a Kremlj objašnjava da reči predsednika Rusije ne znače poziv na otcepljenje dela teritorije Ukrajine.

Prema njegovim rečima, cilj razgovora mora biti "zaštita legitimnih interesa tamošnjih ljudi".

"Odmah treba da počnu suštinski razgovori o društveno-političkoj organizaciji i državnosti u jugoistočnoj Ukrajini da bi se zaštitili legitimni interesi stanovništva koje tamo živi", poručio je ruski predsednik.

Putinov portparol Dimitrij Peskov rekao je novinarima povodom intervjua da nije reč o konfliktu između Rusije i Ukrajine, već da je u pitanju unutrašnji konflikt.

Upitan direktno da li "Novorusija", kako proruske snage na istoku Ukrajine zovu taj region, treba da ostane deo Ukrajine, Peskov je odgovorio: "Naravno."

"Samo Ukrajina može da postigne sporazum sa 'Novorusijom' i to je jedini način da se postigne politički dogovor", rekao je Peskov.

Zvanični Kijev, njihovi saveznici u Evropskoj uniji ali i Amerika uveli su sankcije Rusiji, tvrdeći da ruske trupe učestvuju u sukobima na istoku Ukrajine.

Putin je to i u današnjem intervjuu državnoj televiziji demantovao i optužio Kijev da sprovodi nasilje nad ruskim stanovništvom na istoku Ukrajine.

Istakao je da rešenje krize zavisi od ukrajinskih vlasti, a da je njegov susret sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom bio "dobar".

Porošenka je ruski predsednik nazvao "partnerom sa kojim je moguće razgovarati".

Oslobođeni ruski padobranci

Padobranci su predati ruskim vlastima u ranim jutarnjim časovima na graničnom prelazu Nehotejevka, prenosi Tanjug.

Rusija je, zauzvrat, vratila 63 ukrajinska vojnika koja su u sredu prešla na rusku teritoriju bežeći od sukoba u istočnoj Ukrajini koji su intenzivirani u poslednjih nedelju dana.

"Pregovori nisu bili laki, ali zdrav razum je prevladao i sve je ispalo dobro. Najvažnije je da su se svi naši vojnici vratili u Rusiju", izjavio je general-major Aleksej Ragozin, prenosi AFP.

Ukrajina je u ponedeljak objavila da je zarobila 10 ruskih padobranaca za koje je Moskva rekla da su greškom prešli u neobeleženo pogranično područje dok su bili u patroli.

Još 10 padobranaca iz iste jedinice je ranjeno, a dva su poginula kada su ih napale ukrajinske snage, javlja ruska televizija NTV.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво