Читај ми!

Pozitivni rezultati leka protiv ebole

Svih 18 majmuna zaraženih smrtonosnim virusom ebole izlečeno je tokom ispitivanja eksperimentalnog leka. To povećava nadu da bi "ze mep" mogao da pomogne u borbi protiv epidemije koja besni u zemljama Zapadne Afrike, objavio je magazin "Nejčur".

Majmuni su dobili lek "ze mep" tri do pet dana pošto su zaraženi virusom i kada je većina njih pokazala simptome bolesti, prenosi Tanjug.

Lek je takođe, potpuno zaštitio od bolesti šest drugih majmuna kojima je dat u nešto drugačijoj verziji tri dana od infekcije tokom pilot-testa.

"Nivo poboljšanja potpuno je bio van mog iskrenog očekivanja", rekao je jedan od vođa projekta Geri Kobinger iz Kanadske agencije za javno zdravlje u Vinipegu.

Doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Kanade, naveo da je za životinje, rezultat izuzetno impresivan, prenela je agenciaj AP.

Ne zna se kako će lek uticati na ljude, koji može da se uzima i do 21 dana od kada se pojave simptomi bolesti, mada oboleli ne bi bili zaraženi na način kao što su bili zaraženi majmuni tokom eksperimenta u laboratoriji.

Nekoliko stručnjaka je navelo da nije moguće proceniti opseg mogućnosti lečenja ljudi, ali je ohrabrujuće da su se životinje oporavile pošto su lečene "ZMapp-om" i to pošto je bolest uznapredovala.

Lek nikada nije bio testiran na ljude pre nego što su se dva američka humanitarca zarazila ebolom dok su radili u Africi i bilo im dozvoljeno da primene lek mada je bio u fazi eksperimenta. Ograničene količine istog leka date su još petorici drugih pacijenata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво