Читај ми!

Porošenko: Ruske trupe ušle u Ukrajinu

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruski aktivisti su nastavili da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj. Ukrajinska vojska povlači svoje jedinice iz Novoazovska. Petro Porošenko rekao da su ruske snage ušle u Ukrajinu.

23.00 - Barak Obama okrivio je Rusiju za eskalacije nasilja u istočnoj Ukrajini i naveo da najnovije slike jasno pokazuju da su ruski vojnici unutar ukrajinskih granica, što će "doneti dodatne posledice" za Moskvu.

19.15 - NATO: Satelitski snimci dokazuju da ruske borbene jedinice dejstvuju unutar ukrajinske teritorije, prenosi Tanjug.

18.40 -  Najmanje 100 ruskih vojnika ubijeno ovog meseca u Ukrajini, saopštila dva člana ruskog Predsedničkog saveta za ljudska prava, prenosi Rojters.

16.40 - Zbog navoda da su ruske trupe ušle u Ukrajinu, Savet bezbednosti UN održaće hitni sastanak o krizi u toj zemlji, prenosi Beta.

16.20 - Dve kolone tenkova ušle iz Rusije u Ukrajinu, tvrdi portparol ukrajnske vojske Andrej Lisenko, prenosi AP.

14.50 - NATO veruje da više od 1.000 ruskih vojnika deluje u Ukrajini, rekao neimenovani oficir Severnoatlantske vojne alijanse, prenosi Rojters.

13.00 - Reporter Rojtersa javio je da je u blizini izvesnog ruskog sela, tri kilometra od granice sa Ukrajinom, video kolonu vozila i vojnika bez vojnih oznaka, koja se kretala ka istoku, u suprotnom smeru od granice. 

12.14 - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da su ruske snage ušle u Ukrajinu i pozvao na hitan sastanak ukrajinskog saveta za bezbednost, javlja Rojters.

11.50 - Ukrajina povlači svoje jedinice iz Novoazovska kako bi sačuvala živote vojnika, saopštio je Kijev, prenosi Rojters.

Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro negira, prenosi Tanjug.

Poslednjih nedelja su ukrajinske snage povratile kontrolu nad većim brojem mesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali Sjedinjene Američke Države sada sumnjaju da je u toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija.

Izveštaji novinara i vojske sa terena ukazuju da su Novoazovsk osvojili proruski aktivisti. "Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", javlja Bi-Bi-Si.

Portparol proruskih snaga je za rusku agenciju Interfaks rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj.

Proruske snage već nedeljama pokušavaju da prodru dalje od regiona Donjecka, gde su se praktično našli u okruženju ukrajinske vojske.

Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem.

U međuvremenu, dva člana ruskog Predsedničkog saveta za ljudska prava, tvrde da je, na osnovu izjava svedoka i rođaka poginulih, ubijeno više više od 100 ruskih vojnika u sukobima na istoku Ukrajine.

Ela Poljakova i Sergej Krivenko, članovi Saveta, rekli su da je u borbama koje su se 13. avgusta vodile u blizini grada Snjižne u pokrajini Donjeck, takođe ranjeno oko 300 ljudi, kada je kolonu kamiona punih municije koje su vozili, pogodilo višse projektila.

Prema njihovim rečima, kolonu ruskih vojnika pogodile su rakete 'grad'.

Najmanje 11 ljudi je sinoć poginulo u granatiranju Donjecka, saopštilo je lokalno stanovništvo. Ukrajinska vojska je granatama nanela veliku štetu gradskoj bolnici u sredu uveče, prenela je agencija Itartas.

Ukrajinski avion nadleće Donjeck od ranog jutra, a očevici su rekli da je avion dostavio neki tovar ukrajinskim snagama bezbednosti, koje su blokirane na području aerodroma.

Tokom noći, ukrajinska vojska je granatirala stambene zgrade u dva gradska distrikta, a jedna granata je pogodila školu i kancelariju matičara.

Petro Porošenko je rekao da su ruske snage ušle na teritoriju Ukrajine i sazvao hitan sastanak ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu, na kojem će se odlučiti o daljim koracima.

"Doneo sam odluku da otkažem radnu posetu Turskoj zbog znatnog pogoršanja situacije u regionu Donjecka, a posebno u gradovima Amvrosijivka i Starobeševe", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predsedništva Ukrajine, preneo je Rojters.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je saopštila da su dve kolone tenkova ušle iz Rusije u Ukrajinu.

Portparol vojske Andrej Lisenko je izjavio da su oko 11 časova sa teritorije Rusije ispaljene rakete "Grad" na ukrajinske snage, javlja AP.

"Posle sat i po su dve kolone tenkova i drugih borbenih vozila ušle u Ukrajinu iz Veselo Voznenska i Maksimova, sa područja Rostova, i počele napad", naveo je Lisenko.

I Evropska unija je izrazila duboku zabrinutost zbog izveštaja o navodnom upadu ruskih vojnika u Ukrajinu.

Moskva razmatra aktivnosti NATO-a

Moskva će razmotriti aktivnosti snaga NATO-a nedaleko od ruske granice kada bude donosila svoje vojne planove, rekao je ruski izaslanik u NATO-u Aleksandar Gruško.

Gruško je rekao da će Moskva uzeti u obzir konfiguraciju i aktivnosti snaga NATO-a na ruskim granicama u njihovom vojnom planiranju, kao i da će preduzeti sve što je neophodno da se obezbedi sigurnost od bilo kakvih pretnji.

Planovi severnoatlantskog saveza da pojačaju svoje snage nedaleko od ruskih granica samo bi zakomplikovali odnose NATO-a i Moskve, upozorio je Gruško.

NATO je preduzeo niz koraka da pojača svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi od početka krize u Ukrajini, u kojoj su na istoku zemlje sukobljene vladine i proruske snage.

U međuvrmenu, nemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru rekla ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da izveštaji o novim upadima ruske vojske na teritoriju Ukrajine moraju biti razjašnjeni.

Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat rekao je da je Rusija "direktno umešana" u borbe proruskih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku zemlje. "Veći broj ruskih vojnika direktno je uključen u borbe na ukrajinskoj teritoriji", napisao je Pjat na Tviteru.

Za to vreme, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je SAD, EU i zemlje G7 da zamrznu rusku imovinu dok se ruske snage ne povuku sa teritorije Ukrajine.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво