Читај ми!

Libiji preti građanski rat?

Libijski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ibrahim Dabaši upozorio je da toj zemlji preti "pravi građanski rat" ako se u njoj nastave haos i podele.

Ibrahim Dabaši je u Savetu bezbednosti UN rekao da je dosad isključivao mogućnost građanskog rata, ali da se "situacija promenila", prenosi Beta.

Savet bezbednosti jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na hitan prekid sukoba i proširivanje sankcija ljudima koji ugrožavaju stabilnost Libije.

U Libiji trenutno postoje dva rivalna saziva parlamenta u različitim delovima zemlje, kao i dve vlade, pošto se odlazeći skupštinski saziv ponovo sastao i imenovao novog premijera. Podele su ukorenjene u rivalitetu islamista i neislamista, kao i u plemenskim i regionalnim savezništvima.

Britanski ambasador Mark Lajal Grant, koji ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti, rekao je da će se odbor Saveta sastati sledeće nedelje da odluči kojim pojedincima će biti uvedene sankcije.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Libiju Tarek Mitri rekao je da UN nema načina da potvrdio da su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati tajno izvodili vazdušne udare na islamističke grupe u Libiji, što su SAD juče objavile.

Mitri je istakao i da nije moguće vojno rešenje za Libiju u kojoj bukte previranja više od dve godine posle pobune kojom je srušen višedecenijski lider Muamer el Gadafi.

U rezoluciji se osuđuje nasilje zbog kojeg su hiljade ljudi pobegle iz Tripolija, dok je Bengazi pretvoren u bojno polje. Takođe je izražena zabrinutost zbog sve većeg prisustva grupa povezanih s Al Kaidom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи